Conform statisticii realizate de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19. Peste 32.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. Mai exact, este vorba despre, 32.325 de persoane, care au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 13.365 cu prima doză.

De menționat este faptul că, de la debutul campaniei de vaccinare și până în prezent, în total, 4.580.633 de români au fost vaccinați, din care 4.245.251 cu schema completă.

În ceea ce privește dozele administrate, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunţă că, potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor, marți, la ora 17.00, situaţia vaccinărilor în România este următoarea: număr de doze administrate în ultimele 24 de ore împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech 21.911, Moderna 1.828, AstraZeneca 1.366, iar Johnson&Johnson 7.220.

De cealaltă parte, referitor la reacțile adverse, în ultimele 24 de ore au fost 28 reacţii la vaccinare. În ceea ce priveşte numărul total de reacţii adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare, începând din 27 decembrie 2020, este de 16.439.

România suspendă o parte din dozele de vaccin

Amintim faptul că odată cu relaxarea măsurilor, numărul persoanelor care vor să se vaccineze a scăzut semnificativ. În acest context, în cursul zilei de marți, autoritățile au anunțat că România va suspenda o parte din dozele de vaccin pe care ar trebui să le primească în perioada următoare pentru a avea un management mai bun al stocurilor, în condițiile în care din cele aproape 15 milioane de doze recepționate până acum, doar 60% au fost folosite, iar vaccinul riscă să iasă din termenul de valabilitate.

Totodată, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a subliniat faptul că numărul persoanelor vaccinate și al celor care doresc să se vaccineze a scăzut semnificativ, motiv pentru care mai multe centre de vaccinare vor fi închise, în timp ce pentru alte centre va fi redus programul. Toate aceste modificări vor fi operate și în platforma de vaccinare.

„Este foarte important să avem un echilibru între cantitatea de vaccinuri livrate și consumul vaccinurilor. S-a înregistrat în ultimele săptămâni o reducere progresivă a persoanelor vaccinate în condițiile în care s-au menținut livrările confom calendarului propus. Avem un procent de 60% rată de consum a vaccinurilor recepționate de România din aproximativ 15 milioane de doze.

Este important să nu ieșim din termenul de valabilitate al dozelor, dar în același timp să avem și un număr de doze suficient astfel încât să reacționăm la noul val de îmbolnăviri”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.