Proiectul Ministerului Agriculturii arată că dacă numărul porcilor din ogradă trece de cinci, ograda se transformă în exploatație comercială, ceea ce presupune respectarea unor reguli de bio-securitate stricte.

Printre acestea se numără dușul obligatoriu pentru proprietar, înainte să intre în cocina porcilor, plus spații de anesteziere şi sacrificare. Proiectul vine în condițiile în care autoritățile consideră că doar așa se poate pune capăt pestei porcine africane. 

Potrivit documentului, cei care vor dori să crească în continuare peste cinci porci vor fi nevoiți să devină persoane juridice, PFA, SRL sau întreprindere individuală.

Proiectul de ordinul Nr. 24 din 29.01.2021 pentru stabilirea dimensiunilor tipurilor de exploataţii de suine pe teritoriul României prevede:

ART 1 a) Exploataţie comercială de suine-exploataţie de creștere a suinelor înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, indiferent de numărul de suine, care îndeplineşte prevederile normelor sanitare veterinare privind măsurile de biosecuritate şi este autorizată sanitarveterinar Art. 2. Responsabilitatea trecerii dintr-un tip de exploataţie în altul, aşa cum sunt prevăzute la art.1, intră în obligaţia crescătorilor de suine.

Totuși, proiectul este încă la stadiul de proiect, urmând să fie sa nu aprobat.

Lovitură pentru gospodarii din România 

În județul Buzău, în Gălbinași, mai mulți gospodari cresc mai mult de cinci porți în ogradă, iar acest proiect ar putea fi o problemă majoră pentru ei.

„Mai dădeam şi la fraţi, şi la cumnaţi, că mai aveam, făceam şi noi câte un bănuţ. Acum o să fete o purcea şi dacă îmi fată mai mult de cinci, şase, ce fac, îi omor?”, a spus un gospodar, pentru Pro Tv.

La rândul lui, un alt crescător de porci susține că regulile sunt mul prea stricte, având în vedere faptul că porcii sunt crescuți într-o simplă gospodărie, pentru uz personal.

„Nimeni nu poate să obţină autorizaţie în comună, în sat aici, trebuie respectate anumite distanţe şi mai multe chestii. Plus de asta, angajarea unui medic veterinar, farmacie, filtru, vestiare, ceea ce este imposibil” a spus acesta.

El a mai adăugat că proiectul este făcut pentru cei care importă porci pentru țările europene și care au ferme foarte mari.

„E făcută special pentru cei care importă carne de porc şi pentru marii fermieri din Europa, Danemarca, Germania, Olanda care sunt tari cu tradiţie în creşterea porcului şi cu ferme foarte mari”, a adăugat crescătorul.

Vânzarea porcilor nu poate acoperi costurile noilor reguli

De cealaltă parte, Viorel Ţintea, administratorul Fermei de porci Băicoi susține că prețul de abator este foarte mic, iar cheltuielile pentru respectarea regulilor nu pot fi acoperite.

„Ferma e împrejmuită cu gard. Nu intra câine, pisică, nu intra nimeni. În zona de producţie se intră printr-un filtru sanitar. Preţul la abatoare este foarte, foarte mic, nu se acoperă nici cheltuieli nici aşa”, a spus Viorel Țintea.

Pe de altă parte, autorităţile sanitar-veterinare spun că doar prin astfel de reguli stricte se poate ajunge la eradicarea pestei porcine. Mihai Terecoasa, director DSVSA Prahova susține că reproducția în gospodăria populației trebuie neapărat oprită.

„Trebuie oprită reproducţia în gospodăria populaţiei. Mişcarea suinelor, în special a celor de reproducţie, şi aici mă refer la vier sau la scroafe intre gospodari este una dintre sursele principale a bolii pestei porcine africane la porcul domestic”, a spus acesta.