Peste 35 de cazuri de COVID cu varianta indiană. Cât de eficiente sunt vaccinurile actuale

Valeriu Gheorghiță a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă de la Guvern, că au fost despistate peste 35 de persoane infectate cu varianta indiană de COVID. El spune că persoanele în cauză sunt indieni care au venit la muncă în România și care nu sunt vaccinați.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID din România a vorbit, în acest context, despre eficiența vaccinurilor împotriva acestei tulpini. El spune că vaccinurile apărute recent pe piață sunt eficiente împotriva variantei virală indiană.

”Au fost, cred, peste 35 de cazuri identificate, s-au efectuat secvenţieri şi este confirmată această tulpină – varianta virală indiană care are mutaţii particulare şi care asociază scăderea activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccin şi chiar şi o uşoară creştere a contagiozităţii.

Însă nu este un impact asupra beneficiului global al vaccinării, se menţin beneficiile vaccinării cu vaccinurile actuale. Însă, mesajul nostru, ca de fiecare dată, este acela de a creşte într-un timp cât mai scurt numărul de persoane vaccinate, tocmai pentru a reduce circulaţia virusului în populaţie”, a spus șeful CNCAV într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Nu vor exista mutații de rezistență

Medicul Valeriu Gheorghiță a ținut să precizeze că persoanele infectate cu varianta indiană nu erau vaccinate, dar nu sufereau de o formă severă a bolii. El a mai spus că virusul nu mai are probabilitate crescută să acumuleze noi mutații de rezistență.

”Noi ne dorim să se continue scăderea zilnică a numărului de cazuri noi tocmai pentru că, în felul acesta, virusul nu mai are o probabilitate crescută să cumuleze noi mutaţii de rezistenţă”, a adăugat medicul.

La începutul săptămânii, România a primit o nouă livrare de vaccinuri de la Pfizer. Tranșa a constat în  697.320 doze și a fost livrată pe cale aeriană. Acestea au ajuns în aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara. Transportul către centrele de stocare a fost asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. CNCAV informa că vaccinurile au fost transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

Până la acest moment, ţara noastră a recepţionat 6.517.349 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 5.353.710 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare, sens în care, săptămânal, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţiei. Pe lângă Pfizer, românii se mai pot vaccina cu Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson.

Sursă foto: Dreamstime