Un bărbat din Botoșani s-a prezentat la un centru de vaccinare și a primit cea de-a treia doză de vaccin Pfizer, chiar dacă era deja vaccinat cu două doze. Bărbatul și-ar fi dorit să primească chiar și a patra doză de vaccin.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a explicat că în acest caz nu a fost scanată cartea de identitate a bărbatului, iar personalul din centrul de vaccinare a crezut spusele acestuia, care a susținut că nu este vaccinat. Valeriu Gheorghiță a precizat că este primul caz de acest fel înregistrat în România.

„Nu s-a scanat anterior vaccinării cartea de indentitate, pentru a se vedea dacă persoana fusese sau nu vaccinată”, a spus marți Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă, adăugând că, cel mai probabil, personalul din centru a crezut spusele bărbatului, care susținea că nu este vaccinat.

„Fac un apel către oameni să înțeleagă că furnizarea corectă a datelor medicale și a istoricului medical este în beneficiul lor”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Se va declanșa o anchetă

La rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, Monica Adăscăliţei, a anunţat declanşarea unei anchete administrative pentru a se stabili condiţiile în care persoana respectivă a reuşit să obţină a treia doză de vaccin.

„Fiind foarte aglomerat, probabil nu s-a aşteptat validarea în sistemul informatic şi a intrat în zona de vaccinare, unde a primit doza de vaccin.  După ce i-a fost injectată doza, a declarat că a avut rapelul la vaccinul Pfizer în urmă cu o săptămână şi că a primit a treia doză. Între timp, în sistemul informatic au apărut datele şi că într-adevăr a fost vaccinat în urmă cu o săptămână. DSP a demarat o anchetă pentru a stabili exact firul evenimentelor”, a precizat Adăscăliţei.

Imediat după administrarea dozei, persoana vaccinată a treia oară a rămas câteva ore sub supravegherea medicului din centrul de vaccinare, după care a fost transferată la Camera de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal Dorohoi.

„Pe tot parcursul zilei nu a prezentat niciun simptom sau o reacţie adversă post-vaccinare. Medicul de la Camera de Primiri Urgenţe i-a recomandat şi un examen psihiatric. El este monitorizat în continuare de colegii mei din DSP”, a adăugat directorul Direcţiei de Sănătate Publică.

Sursă foto: Dreamstime