Vom avea o iarnă cumplică care anunță ninsori abundente şi ger. Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteoorlogie (ANM) au explicat că a fost cea mai călduroasă lună octombrie din ultimii 53 de ani. Astfel, temperaturile ridicate favorizează aducerea vortexului polar înspre regiunile sudice.

„Luna octombrie, de la început şi până în prezent, înregistrează o abatere termică pozitivă de 2.3 grade faţă de normalul climatologic al unei luni octombrie în ţara noastră, situându-se, într-adevăr, pe locul 2, după luna octombrie a anului 1966 , cu o abatere termică pozitiva de 3.8 grade. Pe parcursul acestei săptămâni rămânem pe o vreme în general frumoasă, chiar deosebit de caldă”, a explicat Florinela Georgescu, director executiv la ANM, la un post TV.

Ea a tras și un semnal de alarmă: acest lucru determină aducerea aerului foarte rece şi, de acum înainte, nu este exclus ca în România să avem episoade cu ninsoare.

„Masele de aer cald pot uneori avansa foarte mult spre poli de unde pot să împingă aerul foarte rece mult inspre regiunile sudice. Aceste oscillaţii aduc acel vortex polar de care vorbim cu toţii în fiecare iarnă. Vorbim despre aerul foarte rece care este favorizat să avanseze mult înspre regiunile sudice ale continentelor. Este posibil oricând de acum să avem episoade cu ninsoare, dar episoade care să nu însemne neapărat venirea şi aşternerea definitivă a iernii la noi în ţară. Mai putem avea şi perioade cu vreme bună”, a arătat Florinela Georgescu.