Traian Băsescu tocmai ce a aflat că Radu Pricop, ginerele său, a fost achitat definitiv de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Decizia a fost luată joi și vizează un dosar în care DNA a cerut trimiterea în judecată a lui Radu Pricop pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la şantaj şi instigare la fals în declaraţii.
Nu aceeși soartă a avut-o și Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova. În cazul său, judecătorii au admis apelul DNA şi au desfiinţat sentinţa Curţii de Apel Bucureşti prin care Sergiu Lucinschi primise o pedeapsă de 3 ani cu suspendare, acesta fiind condamnat definitiv la 2 ani şi 4 luni închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi participaţie improprie la fals intelectual.
Sergiu Lucinschi, având complicitatea lui Radu Pricop, a exercitat, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, acţiuni de constrângere asupra omului de afaceri Alexandru Horpo. Motivul: acesta ar fi trebuit să remită suma totală de 4 milioane euro, nedatorată de acesta din urmă.
„Astfel, firma la care Lucinschi era asociat/acţionar a introdus la DIICOT o plângere penală, dând, în mod intenţionat, unor afaceri comerciale nerentabile o încadrare juridică penală. Acţiunile de constrângere au constat în condiţionarea retragerii plângerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani menţionată. De asemenea, inculpatul Lucinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor care făceau obiectul plângerii într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează”, au menționat procurorii.