Decizia Parlamentului European va reglementa legea copyright-ului pe internet. Statele membre UE vor avea la dispoziţie doi ani să implementeze noile măsuri.

Directiva PE privind drepturile de autor de pe piașa unică digitală a primit un vot negativ din partea europarlamentarului PNL Adina Vălean. Motivul invocat de aceasta este că limitează dreptul la liberă exprimare și inovația.

Directiva obligă platformele de conținut să verifice licențierea conținutului de orice natură (text, video, imagini sau audio) încărcat online, ceea ce va duce, după opinia a numeroși experți, la așa-numita filtrare obligatorie.

Proiectul Parlamentului European poate fi consultat aici.

Creativitatea utilizatorului de internet va fi dimnuată din cauza faptului că platformele vor avea tendința de a exclude imaginile sau textul dacă autorul încărcării nu furnizează dovada explicită că se află în posesia drepturilor de autor.

“Încă de la începutul negocierilor pentru această directivă controversată am fost împotriva articolului 13, acum redenumit 17, care duce la filtrarea obligatorie a conținutului”, explică Adina Vălean.

Citește și Decizie istorică în online, internetul se schimbă! O nouă lege în vigoare: Toți utlizatorii de Facebook, Youtube și Google sunt vizați

“Acest articol limitează radical modul de funcționare a Internetului, gândit de fondatorii lui ca o rețea colaborativă care permite schimbul liber de idei și informații, fiindcă obligă orice platformă comercială să monitorizeze și să filtreze tot conținutul înainte de a-l publica online.”

Platformele de conținut din online sunt obligate să respecte drepturile de autor în cazul tuturor materialelor încărcate de utilizatori.

Platformele care au o cifră de afaceri mai mică de 10 milioane de euro, funcționează de mai puțin de trei ani pe piață și au un total de mai puțin de cinci milioane de utilizatori, fac excepție de la această regulă. Condiția este ca aceste trei crtierii să fie îndeplinite simultan.

“Excepția foarte prescriptivă descurajează apariția de noi initiative, proiecte si companii”, adaugă Adina Vălean.

“Cu alte cuvinte, limitează antreprenoriatul și inovația în Uniunea Europeană, două dintre prioritățile mele în acest mandat. Această Directivă va duce la mai puține investiții și la un dezavantaj competitiv, pe piața globală, pentru antreprenorii europeni.”

Adina Vălean a fost  vicepreședinte al Parlamentului European. De asemenea, aceasta a fost inclusă de “Politico” pe Lista celor 40 de membri ai Parlamentului European care contează.