Elicopterul lui Vladimir Putin s-a prăbușit pe un aeroport din Moscova

Un elicopter Mi-8 al Unității Speciale de Zbor, subordonată Administrației Prezidențiale din Rusia, s-a prăbușit vineri, 27 ianuarie 2023, pe aeroportul internațional Vnukovo (VKO) din Moscova. Aparatul de zbor, care a aparținut Detașamentului Special de Zbor „Rossiya”, este angajat în transportul oficialilor de rang înalt din Rusia, precum: președintele, premierul, președinții Dumei de Stat și liderii Consiliului Federației Rusiei, șefii Curții Constituționale și Curții Supreme și procurorul general.

La momentul impactulul, elicopterul a atins solul cu paletele elicei și coada. Incidentul respectiv a fost o „aterizare extremă”, relatează presa rusă, care a anunțat inițial că au fost victime în urma accidentului, potrivit datelor furnizate de serviciile de urgență de la Moscova, însă nu se știe dacă printre acele victime se numără oficiali de rang înalt din Rusia. Kremlinul a negat, însă, această informație, susținând că nimeni nu a fost rănit în urma impactului.

„Nimeni nu a fost rănit în incidentul care a implicat un elicopter pe aeroportul Vnukovo din Moscova, vineri după-amiază. Elicopterul era pe cale să decoleze și, probabil, din cauza unui vânt lateral puternic, aeronava s-a învârtit și a avariat unul dintre rotoarele sale. Nu sunt victime”, a declarat, vineri, Yelena Krilova, purtătorul de cuvânt al Direcției Președintelui Federației Ruse, relatează agenția rusă de presă TASS.

Potrivit spuselor sale, deteriorarea aeronavei s-a produs în timpul decolării.

„Elicopterul a suferit daune minore și o investigație este în curs”, a adăugat Yelena Krilova.

Canalul de Telegram Mash a distribuit o fotografie cu elicopterul respectiv. Elicopterul Mi-8 are paletele elicei tăiate, palele rotorului de coadă retezate, precum și cu alte avarii.

Sursă: Canalul de Telegram Mash

Elicopterul Mi-8 a zburat cel mai probabil cu transponderul oprit

Potrivit datelor publicate de către adsbexchange.com, un site de monitorizare a traficului aerian, doar trei elicoptere au efectuat zboruri pe aeroportul internațional Vnukovo din Moscova pe data de 27 ianuarie 2023, toate fiind aparate AgustaWestland AW139 ale „Rossiya”, ceea ce înseamnă că elicopterul Mi-8 a zburat cel mai probabil cu transponderul oprit.

„Rossiya” operează elicoptere Mi-6MTV, echipate cu suite speciale defensive și alte modificări pentru a transporta oficiali de rang înalt din Rusia. Aceste aparate de zbor îl transportă pe Vladimir Putin în diferite locuri din Rusia, completând flota sa de avioane Il-96 și alte aeronave cu rază lungă de acțiune.