Specialiștii CNCAV au spus clar

CNCAV a subliniat recent că „nu sunt motive de întrerupere a vaccinării cu AstraZeneca din punct de vedere ştiinţific şi reglementar”. Astfel, o dezbatere pe această temă a fost organizată pe pagina oficială de Facebook „Ro Vaccinare”.

Discuţia a fost iniţiată după ce CNCAV a decis joi seară că peste 4.000 de doze de vaccin AstraZeneca, provenind dintr-un lot pentru care Italia a decis suspendarea temporară a administrării, vor fi carantinate temporar, însă va continua vaccinarea cu serul din celelalte loturi.

Ce se întâmplă cu următoarele persoane

De asemenea, aceștia au fost întrebaţi ce se întâmplă cu persoanele care sunt deja programate pentru prima doză de AstraZeneca, dacă merg să se imunizeze.

„Din punct de vedere ştiinţific şi reglementar, nu sunt motive de întrerupere a vaccinării cu vaccinul AstraZeneca (…) Acesta şi-a dovedit profilul de siguranţă în studiile clinice. Orice lot, înainte de comercializare, trebuie să fie certificat din punct de vedere al calităţii. Astfel, balanţa risc – beneficiu este în continuare în favoarea vaccinării”, subliniază CNCAV.

În ceea ce priveşte loturile carantinate în Europa, specialiştii arată că Agenţia Europeană a Medicamentului evaluează în continuare toate raportările referitoare la reacţii adverse, cum o face în mod normal, şi investighează evenimentele tromboembolice şi de coagulare raportate post-vaccinare.

„Din informaţiile de până acum”, numărul de evenimente tromboembolice „nu este mai mare” faţă de procentul obişnuit, conform sursei menționate.

Aproximativ 9000 de persoane s-au retras

Aproximativ 9000 de persoane programate pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca s-au retras îm prima parte a zilei de vineri, a transmis Grupul de Comunicare Strategică, precizând că au mai existat situaţii în care persoane programate la vaccinare au renunţat sau au amânat şi în cazul celorlalte tipuri de vaccin anti-COVID.

Din cele 200.000 persoane înscrise la vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca, 9000 s-au retras până în jurul orei 11:00, ceea ce reprezintă un procent de 4.5%.

„Vaccinarea este un act benevol şi au existat situatii în care oamenii înscrişi iniţial la programare şi-au mai schimbat/ amânat opţiunea şi pentru celelalte tipuri de vaccin, nu doar pentru cel de la AstraZeneca”, precizează Grupul de Comunicare Strategică. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat joi seară că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca oprit de la utilizare în Italia au fost folosite deja în România, fiind rămase peste 4.200 de doze.

„Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului”, arată CNCAV.

Premierul Florin Cîţu a afirmat că decizia a fost luată din precauţie.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin