Una din prioritățile Guvernului o reprezintă creșterea nivelului investițiilor în economia României, obiectiv care pare dificil de atins în condițiile prezentate.

Investițiile străine în România au ajuns la 4,5 miliarde de euro în 2017 în foarte ușoară creștere față de 2015 sau 2016 și totuși doar la jumătate față de nivelul înregistrat în anii 2007-2008.

O analiză recentă a Băncii Mondiale arată că investițiile străine atrase de România în 2016 reprezentau doar 2,8% din PIB, în timp ce în Europa de Est fluxurile erau de aproximativ 8% din PIB pentru aceeași perioadă. Asta înseamnă că sumele atrase de România sunt foarte mici atât de la an la an, cât și în comparație cu țările vecine.

Din acest studiu reiese că:

68% dintre respondenți consideră că forța de muncă disponibilă nu este suficient de competitivă;

85% dintre ei spun că sistemul fiscal din România ca necompetitiv și probabil nu din cauza nivelului de impozitare ci datorită schimbărilor bruște de politică fiscală și lipsei de modernizare la nivelul ANAF;

96% spun că au dificultăți din cauza poverii reglementărilor care sunt neclare și în continuă schimbare;

92% spun că infrastructura nu este dezvoltată

100% spun despre birocrația din România ca este necompetitivă în comparație cu alte locații din Europa

Mesajul FIC pentru decidenții politici este că, atâta vreme cât indicele percepției despre mediul de afaceri din România sugerează mai degrabă neîncredere, șansele de a atrage noi investiții semnificative sunt minime.

Cele mai recente cifre ale indicelui percepției membrilor FIC despre mediul de afaceri din România confirmă scăderea semnificativă a încrederii înregistrată în anul 2017 în ciuda faptului că 54% dintre respondenți se așteaptă ca veniturile lor să crească în acest an.

Cu un nivel scăzut al încrederii în politicile publice este puțin probabil ca România să atragă noi investiții în zonele cu șomaj încă ridicat, în sectoare esențiale cum este cel al utilităților sau în proiecte de parteneriat public-privat pe care reprezentanții Guvernului încearcă să le încheie în perioada următoare.

Membrii FIC anticipează o creștere a afacerilor în România. Însă investițiile pe termen mediu și lung nu se vor materializa dacă nu are loc o schimbare a percepției investitorilor existenți privind stabilitatea și predictibilitatea politicilor publice din România.

Te-ar putea interesa și: