10 bărbaţi şi o femeie, fosti angajaţi în sistemul bancar, au compărut în faţa Curţii Magistraţilor din Westminster, la Londra, fiind acuzaţi de complot pentru manipularea Euribor.

Cazul care implică 11 foşti angajaţi ai Deutsche Bank, Barclays și Societe Generale. Acesta este al 4-lea capitol al anchetei globale privind manipularea dobânzilor, lansată de autorităţile de reglementare din SUA, în 2008.

De astă dată însă acesta primul caz care se referă la acuzații de manipulare a Euribor, care alături de Libor, reglementează titluri de valoare de 450 de trilioane de dolari la nivel mondial.

Barclays, Deutsche Bank și Societe Generale au refuzat sa comenteze informaţiile legate de acest proces. Un purtator de cuvânt al SocGen a spus într-o declarație prin e-mail: "Cazul se referă la persoane care au părăsit banca în 2009 și nu la banca în sine, astfel încât ar fi nepotrivit să se facă orice alte comentarii."

Acum 3 ani, Barclays a fost prima bancă ce a semnat cu autorităţile globale în 2012, un acord de încheiere amiabilă a unui astfel de caz. Instituţia bancară a recunoscut atunci că traderii săi au încercat să manipuleze dobânzile Libor şi Euribor, în perioada 2005-2009.

Barclays a prmit atunci o amendă de 450 de milioane de dolari.

Şi alte insituşii financiare au făcut de atunci obiectul unor achete, fiind penalizate în Europa şi SUA pentru rolul lor în cazuri de manipulare. Printre aceste bănci se află UBS AG, Lloyds, JPMorgan Chase & Co. şi Citigroup.

Deutsche Bank a primit anul trecut o amendă record de 2,5 miliarde de dolari.