Sprijinul financiar va fi acordat la peste 120.000 de IMM-uri şi iniţiativelor destinate digitalizării şi e-educaţiei.

„Graţie flexibilităţii oferite de iniţiativa de răspuns la coronavirus a Comisiei, companiile româneşti pot beneficia de acest sprijin vital şi depăşi dificultăţile create de pandemie şi să salveze locuri de muncă, se arată în comunicatul trimis de către Executivul comunitar.

Împreună cu fondurile UE direcţionat deja spre sectorul sănătăţii, pregătirii profesionale, educaţiei şi infrastructurilor din România, aceasta est o oportunitate unică pentru o revenire economică rapidă.

Este absolut necesar ca aceste măsuri să fie puse rapid în practică”, a declarat comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

350 de milioane de euro pentru angajații din sănătate

România a mobilizat deja 350 de milioane de euro din fonduri europene pentru a-i sprijini pe angajaţii din sănătate aflaţi în prima linie a luptei împotriva pandemiei.

Modificările sunt posibile graţie flexibilităţii excepţionale permisă în cadrul Iniţiativei pentru investiţii în răspunsul la coronavirus (CRII) şi Iniţiativei Plus pentru investiţii în răspunsul la coronavirus (CRII), care permit statelor membre să utilizeze finanţare din politica de coeziune pentru a sprijini sectoarele cele mai expuse la pandemie.

Acestea vor întări efectul de tranformare pe care fondurile din politica de coeziune îl au asupra economiei româneşti prin finanţarea inovaţiei, cercetării, pregătirii profesionale educaţiei, managementului modern al apelor, sistemele de canalizare, noilor drumuri sau altor infrastructuri.

Ce spune Marcel Boloș

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că ministerul pe care îl conduce și-a propus să valorifice în viitorii șapte ani resursele pe care Uniunea Europeană le pune la dispoziția României.

Ministerul Fondurilor Europene a trimis un comunicat de presă în care a precizat că ministrul Marcel Boloș a participat miercuri la o dezbatere pe marginea Acordului de Parteneriat privind gestionarea fondurilor europene pentru perioada 2021-2027.

„Acordul de Parteneriat oferă viziunea strategică a României în domeniul politicii de coeziune pentru următoarea perioadă de programare 2021-2027.

Ne-am propus ca în viitorii şapte ani să valorificăm resursele pe care Uniunea Europeană ni le pune la dispoziţie în beneficiul românilor şi să ne orientăm către domeniile cheie, convergente şi cu impact real pentru calitatea şi bunăstarea tuturor”, a declarat, în debutul reuniunii, ministrul Marcel Boloş.