Excesul de calorii nu dăunează afacerilor. Însă preocuparea românilor pentru un stil de viață sănătos începe – încet, dar sigur – să provoace zile amare pieței de ciocolată realizată industrial. Printre cei care au trecut, și la propriu și la figurat, de la ciocolata industrială la cea artizanală este și Claudia Pațachia-Sultănoiu. Și-a dorit o schimbare în viață, așa că a renunțat la profesia de economist și s-a hotărât să facă bomboane de ciocolată.

S-a apucat să citească despre produsele de cofetarie, a aflat că în toate rețetele se folosește ciocolată gata facută și și-a pus întrebarea: “cum se face ciocolata?”. Atunci i s-a deschis ”universul ciocolatei artizanale” și s-a apucat, acasă, în bucătărie, folosind o mașină Indiana de măcinat și un feon , să toarne primele tablete de ciocolată.

În paralel, a învățat secretele producătorilor de ciocolată, și-a educat simțul gustativ și a  devenit și degustător de ciocolată cu diplomă. După ce a descoperit diferențele dintre boabele de cacao fină și cele “bulk” (folosite la fabricarea ciocolatei industriale), a testat peste 20 de origini de boabe de cacao fină și a ales doar două – Alta Verapaz, Guatemala și Toledo, Belize-, din care face astăzi trei sortimente de ciocolată.

La crearea ciocolatei folosește puține ingrediente, dar întreg procesul de producție presupune multă muncă. Sortarea, coacerea, spargerea, separarea cojilor de miez, măcinarea, agitarea, amestecarea, temperarea, turnarea ciocolatei în forme, răcirea, ambalarea – toate aceste activităti au loc în micul ei atelier, iar majoritatea lor sunt executate manual. Thea’s Chocolate este, deocamdată, singura firmă din România care produce ciocolată de băut, natural, cu 100% cacao, creată doar din boabe de cacao fină.