Ce este o pergolă?

Dacă termenul pergolă nu vă sună familiar, tot ce trebuie să rețineți despre el este faptul că se referă la un tip de construcție, ușoară ca masă, folosită în scopul de a oferi o oarecare protecție unei suprafețe exterioare, neîngrădită de ziduri. Pergolele sunt foarte întâlnite în parcuri și grădini unde sunt construite cu scopul de a o oferi suport plantelor agățătoare precum trandafirii, dar la fel de comune sunt și pentru locuințele unde se dorește amenajarea unui spațiu în aer liber cu un acoperiș pentru protecție și umbrire.

De ce să instalezi o pergolă pentru spațiul exterior de care dispui?

#1 Umbrește locul

O terasă neacoperită poate fi folosită doar în zilele înnorate și călduroase, în care soarele nu este prea puternic, dar precipitațiile nici nu ne silesc să căutăm un loc de refugiu. Și mai ales în România, o țară cu veri caniculare și ierni cu multă zăpadă, există ani în care astfel de zile aproape perfecte din punct de vedere al condițiilor meteo se pot număra pe degete. Astfel, chiar dacă dispuneți de suficient spațiu exterior, indiferent dacă este vorba de o locuință personală sau de o clădire cu destinație comercială, acel spațiu nu poate fi folosit timp îndelungat. Dar instalarea unei pergole nu numai că este o soluție extrem de eficientă pentru rezolvarea acestei probleme, ci și îndeajuns de convenabilă pentru ca prin utilizarea spațiului respectiv, investiția să poată fi recuperată rapid și eficient.

#2 Protejează construcția

Mai ales atunci când vine vorba de ninsoare, dar și de ploaie, acțiunea apei face ca peretele exterior al construcțiilor să se deterioreze rapid, afectând tencuiala și transformându-se într-un motiv al instalării condensului. Iar o astfel de depreciere continuă, implică costuri de întreținere an de an. Oricât ar fi de restrâns ca suprafață, un acoperiș oferă un minim de protecție și cu cât este mai generos, cu atât scade mai mult riscurile reprezentate de acțiunea precipitațiilor. De aceea, ca metodă de protecție a zidurilor exterioare ale unei clădiri, pergolele reprezintă cea mai convenabilă, dar și cea mai eficientă metodă de protecție.

#3 Oferă un spațiu excelent pentru plante exterioare

Dacă vă plac plantele de exterior, o pergolă este soluția ideală pentru a vă bucura de ele pe tot parcursul anului, cât timp temperaturile rămân pozitive. Chiar și toamna târziu, terasa dumneavoastră poate fi plină de trandafiri înfloriți, sau plante verzi în ghiveci, dacă părțile aeriene ale acestora sunt protejate de un acoperiș care să le ferească de precipitațiile abundente.

#4 Contribuie la îmbunătățirea aspectului

O pergolă instalată pe terasa locuinței dumneavoastră sau în spațiul exterior al unui restaurant, contribuie la crearea unei atmosfere boeme. În cazul locuinței ea creează un loc excelent pentru citit sau relaxat în zilele în care soarele strălucește prea puternic sau ploaia nu contenește să cadă. Iar pe de altă parte, în cazul unui spațiu comercial, mai ales dacă este vorba de un restaurant sau o cafenea, o astfel de construcție contribuie semnificativ la creșterea cifrei de afaceri deoarece majoritatea românilor, dar și turiștilor care ne vizitează seara preferă să aleagă locurile din aer liber în momentul în care ies în oraș. În plus, atât pentru locuință, cât și pentru un spațiu comercial, pergolele contribuie la îmbunătățirea aspectului, pe de-o parte prin păstrarea intactă a tencuielii și pe de altă parte datorită proprietăților lor estetice deosebite.

Pergolele sunt soluția ideală pentru a vă transforma terasa

Este mult mai simplu să profitați la maxim de tot spațiul exterior de care dispuneți dacă acesta nu este complet descoperit. De o terasă descoperită te poți bucura doar câteva zile pe an, în schimb de una acoperită ai șansa să profiți atâta timp cât temperaturile îți permit să-ți petreci timpul confortabil în aer liber.