Potrivit raportului "Îmbătrânind în secolul XXI, ediţia 2012", în 40 de ani, numărul centenarilor va creşte de la 316. 000, cât este astăzi, la aproape trei milioane.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a comentat raportul, spunând că oamenii în vârstă au un rol important în societate, însă a avertizat că această tendinţă accentuată de îmbătrânire a populaţiei va genera disfuncţii majore în sistemele naţionale de pensii şi sănătate.
Proiecţiile s-au făcut ţinând cont de ritmul accelerat al descoperirilor medicale şi a revenirii din criză, care vor contribui la o speranţă de viaţă mai ridicată, pe Glob. "Este un semnal de alarmă pentru economiile emergente, care până în 2050, vor găzdui 80% din totalul populaţiei de peste 60 de ani, pentru a se pregăti cum se cuvine pentru această situaţie. Deşi procentul persoanelor în etate este în prezent mult mai mare în ţările dezvoltate, ritmul de îmbătrânire al populaţiei este mult mai rapidă în ţările în curs de dezvoltare", notează raportul.

Raportul mai subliniază provocările prezentate de o creştere a numărului persoanelor care sufera de demenţă. Numărul total de persoane cu demenţă la nivel mondial în 2010 este estimat la 35,6 milioane şi este preconizat să se dubleze la aproape fiecare 20 de ani.

Numărul total de cazuri noi de demenţă în fiecare an la nivel mondial este de aproape 7,7 milioane, echivalentul unui nou caz la fiecare patru secunde. Costul total estimat la nivel mondial de demenţă în 2010 a fost de 604 miliarde dolari.

"Unele ţări dezvoltate au lansat politici, planuri, strategii sau cadre pentru a răspunde la impactul de demenţă. Cu toate acestea, până în 2012, doar opt ţări din întreaga lume au avut loc în programe naţionale pentru a aborda demenţa", mai scrie în raportul ONU.

"Trebuie să ne angajeăm în gestionarea corectă, pe scară largă a îmbătrânirii, prin asigurarea unor investiţii făcute din timp pentru a evita să ne trezim în faţa unor blocaje financiare", a declarat Richard Blewitt, CEO al HelpAge International.