„Am fost personal să verific şi să pipăi cele 2.000 de kituri de testare, care vor asigura, conform specificaţiilor tehnice, posibilitatea de a testa pe Real Time PCR 200.000 de cetăţeni români. Marfa a ajuns în Bucureşti. (…) Kiturile de testare nu pot să opereze chiar pe toate tipurile de PCR, dar aici echipa tehnică pe care o coordonează domnul secretar de stat Baciu are toate detaliile tehnice şi ştie cu precizie. Nu aşteptăm să se facă contracte cu 100 de contractori. (…) Este absolut necesar ca întreaga activitate de distribuire a kiturilor de testare să o facă Ministerul Sănătăţii, în urma achiziţionării tuturor kiturilor de testare. De asemenea, vă rog să aveţi grijă şi privitor la recoltoare. Că degeaba avem PCR-uri, kituri de testare, dacă nu avem recoltoare. Deci şi aici trebuie să asiguraţi tot necesarul, astfel încât să putem să creştem capacitatea de testare”, a declarat prim ministrul la ședința de Guvern.

Aviz tehnic de bio-securitate

Ludovic Orban a menţionat că Ministerul Sănătăţii va decide modul în care vor fi utilizate aceste teste, în funcţie de informaţiile din fiecare judeţ şi de reţeaua de sisteme de detectare moleculară (PCR). Acesta a adăugat că 20 de PCR-uri noi urmează să fie puse în funcţiune săptămâna viitoare.

„Sunt 10 PCR-uri noi, donaţie de la Crucea Roşie. În cursul ultimelor două zile, au mai fost evaluate un număr mare de centre care deţin PCR. Numai astăzi au fost trimise spre aprobarea unui grup tehnic de experţi un număr opt. Ieri au fost aprobate opt centre, au un aviz tehnic de bio-securitate şi juridic. Urmează a fi incluse în listă, la sfârşitul zilei de azi, cel târziu mâine”, a precizat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.