„Principalul motiv constă în faptul că riscul unui colaps iminent al zonei euro a dispărut, iar redresarea creșterii, deși modestă, a contribuit la îmbunătățirea gradului de încredere în întreaga Europă”, spune Garret Byrne, Partener Deloitte Europa Centrală și Lider Private Equity. Studiul indică o creştere de peste patru ori a numărului respondenţilor care preconizează o îmbunătățire a climatului economic în perioada imediat următoare.

În mod evident, aproape 60% dintre respondenți întrevăd derularea de noi tranzacții în următoarea jumătate de an. Vești îmbucurătoare vin din perspectiva oportunităților de piață. Trei fonduri de investiții din Europa Centrală (3TS Capital Partners, Abris Capital Partners și Enterprise Investors) administrează fonduri în valoare de aproximativ 1 miliard de euro, în vederea susținerii activităților investiționale din regiune.

Pentru prima dată în ultimii zece ani și jumătate, studiul înregistrează o modificare majoră a indicelui de încredere al fondurilor de investiții. Interesul crescut manifestat de investitori față de companiile de talie medie este principalul detractor, un procent egal de respondenți indicând acest segment ca fiind cel mai competitiv.

„Concluziile studiului nu sunt deloc surprinzătoare. În timp ce se preconizează că volumul tranzacțiilor mari încheiate de fondurile internaţionale de investiții  va rămâne restrâns, fondurile «locale» de investiții se vor axa pe segmentul mid-market și pe majorarea de capital”, consideră Hein van Dam, Partener Coordonator, Servicii de Consultanţă Financiară, Deloitte România.