În ultimi doi ani, foarte multe pensiuni turistice, multe construite cu fonduri europene, au stat mai mult închise, unele dintre ele fiind chiar în insolvență sau deja scoase la vânzare prin procedura falimentului. După un an 2012 foarte slab pentru întregul turism din Delta Dunării, 2013 a adus un suflu nou. Interesant este faptul că mult mai bine decât restul au mers locațiile de patru stele, în detrimentul celor de trei stele.
Astfel, „chiar dacă turistul dă mai mult cu 10 euro pe noapte pe o cameră, nu este așa o mare problemă. El vrea în special calitate“, spune Hristu Caraman, unul dintre cei mai vechi și experimentați hotelieri din Delta Dunării. Este principalul motiv pentru care omul de afaceri vrea să ridice la patru stele și hotelul Delta, care acum are doar trei stele (face parte din complexul Delta, care include un hotel de trei stele și unul de patru).
Caraman estimează că anul viitor va avea nevoie de investiții 1,5 milioane de euro pentru a realiza acest lucru. „Anul acesta cred că vom depăși un grad de ocupare mediu de 60%“, spune Hristu Caraman.
Mihai Puflene deține hotelul Rex, de patru stele, în Tulcea și complexul Puflene Resort de la Murighiol, în Deltă, pe brațul Sfântul Gheorghe, ultima localitate în care se poate ajunge cu mașina în Deltă. Resortul l-a deschis anul trecut pe 15 august și, practic, acesta este primul an de funcționare despre care nu poate spune că a fost prea rău.
Ca medie pe sezon și aici gradul de ocupare merge către 60%, chiar dacă au fost luni când resortul a fost plin. Trebuie menționat că în Delta Dunării, spre deosebire de litoral, sezonul turistic începe la 15 aprilie și se termină la 15 noiembrie.  
Complexul Cormoran de trei stele de la Uzlina nu se poate lăuda cu aceeași performanță, dar și aici, Ioana Voinea, fiica fondatorului complexului, Cornel Găină, spune că în 2013 gradul mediu de ocupare este de 50%, față de un 40% anul trecut.
Să locuim o zi ca „președinții“

Lake House, pensiunea de patru stele de pe malului lacului Somova, la 7 kilometri de Tulcea, este fosta casă de vacanță a familiei Ceaușescu și a fost integrată în circuitul turistic anul acesta. Vila Lake House face parte dintr-un complex întins pe 4 hectare și include locuri special amenajate pentru barbeque, loc de joacă pentru copii, terasă exterioară, bar exterior, piscină plutitoare pe lac. De asemenea, în interiorul complexului, există incinte populate cu pește, unde pescarii împătimiți pot face capturi impresionante, dar și un doc special amenajat de unde se poate pleca în excursii cu catamaranul sau cu canoe pentru plimbări pe lacul Somova.
„Datorită peisajului foarte frumos, terasa este foarte căutată; cazarea este oarecum mai modestă, deoarece vila include doar un apartament și două garsoniere, cât avea suita prezidențială. Mai exact opt locuri de cazare“, spune Iulian Diaconu, administratorul pensiunii. Cazarea în fosta vilă a familiei Ceaușescu costă 150 lei garsoniera și 200 lei apartamentul.
Cât costă o plimbare în Deltă

Pentru cei care își doresc cazare în Tulcea, hotelul Delta de trei stele oferă camere la prețul de 160 de lei pe noapte, iar cel de patru stele, la prețul de 290 de lei pe noapte.
La Murighiol, în complexul Puflene Resort, preţul  camerelor porneşte de la 300 de lei pe noapte în timpul săptămânii și de 350 de lei în perioada weekendului.­ La Complexul Cormoran, prețurile pornesc de la 120 de lei pe noapte în extrasezon și 160 de lei în sezon pentru cazarea la pensiune, iar pentru hotel camera costă de la 240 de lei pe noapte în extrasezon şi 280 de lei în sezon.
Pentru cei care preferă să locuiască, să pescuiască și să se plimbe în Deltă există oferta hotelurilor plutitoare. La Sincron Delta, de exemplu, prețul de persoană pe zi cu pensiune completă și plimbări cu barca este de 75 de euro pe zi, iar îmbarcările se fac pentru minimum trei zile.
Toate unitățile de cazare oferă și posibilitatea efectuării unor excursii în Deltă cu vase de croazieră sau șalupe rapide. Excursiile au costuri separate și depind foarte mult de tipul de călătorie ales.
În cazul complexului Cormoran, de exemplu, există pachete de 3 sau 5 zile care includ, pe lângă pensiune completă și cazare, excursii cu catamaranul, șalupa etc. Aici prețurile pornesc de la 500 de lei de persoană.
La concursurile de pescuit organizate, pachetul costă 650 de lei (pentru Cupa Uzlina la știucă din perioada 1-3 noiembrie anul curent). La Puflene Resort, în funcție de traseul ales, costurile sunt de la 100 la 250 de euro._

După un an 2012 foarte slab, când turiștii străini și-au amânat sejururile la noi, 2013 este un an mult mai bun, cu creșteri.  
Hristu Caraman, acționar majoritar, hotel Delta

Sincer, nici eu nu mă așteptam să meargă bine din primul an. În iulie și august am avut și grad de ocupare de 100%.  
Mihai Puflene, acționar,  Puflene Resort