Nokia a anunţat în iulie tranzacţia de 1,7 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari), încheind astfel parteneriatul de şase ani cu firma germană. Tranzacţia îi oferă Nokia controlul deplin al unei afaceri unde înregistrează o îmbunătăţire a câştigurilor, după ce anul trecut a revenit pe profit.

Nokia Siemens Networks a raportat un profit mai ridicat decât al diviziei de telefonie mobilă a Nokia, care nu au reuşit să concureze împotriva rivalelor Apple şi Samsung.

NSN a avut un profit net de 80 milioane de euro în trimestrul doi din 2013, faţă de pierderi nete de 227 milioane de euro înregistrate de Nokia în aceeaşi perioadă.

Miercuri, Bloomberg a raportat că NSN intenţionează să concedieze 8.500 de angajaţi. Reprezentanţii Nokia nu au comentat informaţia.

Nokia va plăti 1,2 miliarde de euro pentru participaţi de 50% deţinută de Siemens la societatea mixtă Nokia Siemens Networks (NSN), iar restul banilor vor fi plătiţi în 12 luni de la finalizarea tranzacţiei. Nokia Siemens va păstra sediul central din oraşul finlandez Espoo, iar Rajeev Suri va continua să conducă compania.

Siemens încearcă de câţiva ani să iasă din afacerea care furnizează echipamente de telecomunicaţii, pentru a se concentra pe sectorul energetic, transporturi şi echipamente medicale.

Deşi neprofitabilă până anul trecut, câştigurile Nokia Siemens s-au îmbunătăţit datorită reducerii costurilor. Compania este în grafic pentru a depăşi obiectivul de reducere a cheltuielilor operaţionale, în valoare de un miliard de euro, până la sfârşitul lui 2013, anunţa în februarie Rajeev Suri.

Nokia Siemens Networks avea aproximativ 56.700 de angajaţi la sfârşitul primului trimestru din 2013 şi furniza echipamente pentru companii ca Deutsche Telekom AG şi Cisco Systems Inc.

Nokia Siemens încearcă să renunţe la activele mai puţin importante, pentru a-şi îmbunătăţi situaţia lichidităţilor şi pentru a-şi recâştiga cota de piaţă, pierdută în faţa rivalelor Apple şi Samsung.
Sursa: Agerpres