"Băncile trebuie să se apropie de clienţi. Să-i înţeleagă mai bine, să conlucreze cu ei şi în ceea ce priveşte creditele care au anumite probleme. Ca să nu fiu interpretat altfel, este un sfat personal. Eu, dacă aş fi în locul lor, aşa aş face, dar nu sunt încă. Noi sperăm că mai devreme sau mai târziu, sper să fie mai devreme, băncile vor realiza că este în interesul lor să se apropie de clienţi. Este sursa lor principală de câştig şi de evitarea unor situaţii mai dificile pentru ele", a spus Isărescu, citat de Agerpres.

Guvernatorul Băncii Centrale a arătat că speră ca băncile să vadă pozitivă decizia BNR de reducere a dobânzii de politică monetară într-un moment în care costul unui credit în lei se apropie de cel al unui împrumut în valută.

"Transmisia (reducerea dobânzii de politică monetară reflectată în evoluţia dobânzilor la credite – n.r.), cred eu, se va face mai repede, depinde de cât de repede înţeleg şi ele (băncile – n.r.) şi vor acţiona umanitar pentru ca această speranţă să devină realitate. (…) Vor vedea pozitivă această decizie. Le-am transmis pe diverse căi de vreo 2-3 luni încoace. În prezent, costul unui credit în lei se apropie de unul în valută", a explicat oficialul BNR.

Isărescu a adăugat, totodată, că mai există ‘câmp’ pentru reducerea dobânzii de politică monetară.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, în şedinţa de luni, reducerea dobânzii cheie la 4,5% pe an de la 5% pe an, începând cu data de 6 august 2013