Până în 10 iunie băncile din Grecia trebuie să anunţe condiţiile pentru majorarea capitalului pentru ca, de la mijlocul lunii iunie, să înceapă tranzacţionarea noilor acţiuni.

Alpha Bank a anunţat că 10% din necesarul de recapitalizare al băncii care trebuia obţinut din surse private va fi acoperit de JP Morgan, Citigroup, HSBC şi Credit Agricole. Instituţia bancară va emite 10.388.636.364 acţiuni obişnuite noi, din care 10% vor fi achiziţionate de investitori privaţi, iar restul de către Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF). În acest fel, acţionarii Alpha îşi vor putea apoi exercita drepturile pentru a cumpăra acţiuni de la HFSF în următorii patru-cinci ani.

Primele patru bănci din Grecia au nevoie de 27,5 miliarde de euro pentru majorarea capitalului, după ce au înregistrat pierderi în urma programului de restructurare a datoriilor Greciei şi a creşterii creditelor neperformante, pe fondul recesiunii prelungite.

National Bank of Greece, Alpha, Eurobank şi Piraeus trebuie să obţină din sectorul privat cel puţin 10% din emisiunea de noi acţiuni pentru a nu trece sub controlul statului.

Conform schemei de recapitalizare stabilite cu reprezentanţii Uniunii Europene /UE/, Băncii Centrale Europene /BCE/ şi Fondul Monetar Internaţional /FMI/, cea mai mare parte a capitalului va fi furnizată de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei, în schimbul emiterii de noi acţiuni şi a unor obligaţiuni convertibile contingente (CoCos).

Un alt mare grup bancar elen, Eurobank, a anunţat, recent, că a renunţat la planul de majorare a capitalului din surse private, optând în schimb să se recapitalizeze cu sprijinul HFSF, ceea ce echivalează cu naţionalizarea sa. Conducerea Eurobank a subliniat, totodată, că nu a putut pune în practică planul de a atrage fonduri private pentru recapitalizare din cauza refuzului reprezentanţilor UE, BCE şi FMI de a accepta fuziunea cu National Bank of Greece.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG) – acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
Sursa: Agerpres