Consumul ilicit a ajuns la 65,5 miliarde de țigarete – un volum echivalent cu întreaga piață legală din Franța și Portugalia, la un loc, potrivit aceloraşi date. De la începutul lui 2010, se estimează că statele membre UE au înregistrat pierderi totale de34,3 miliarde de euro în favoarea pieței ilegale de țigarete.

“În condițiile unei crizei economice persistente, comerțul ilegal cu țigarete continuă să afecteze Uniunea Europeană, producând pagube de miliarde de euro țărilor membre și având un impact negativ asupra comunităților,” a declarat Sorana Mantho, Corporate Affairs Director Philip Morris România și Bulgaria.

“Această problemă nu mai poate fi ignorată de autorități, care trebuie să acționeze imediat pentru a stăvili comerțul ilicit, pentru a identifica și condamna infractorii și rețelele care îl promovează. Este esențial ca la nivelul Uniunii Europene și al țărilor membre să existe o abordare conștientă și informată în ceea ce privește reglementările și politicile, de așa manieră încât comerțul ilicit să fie combătut și nu întreținut sau încurajat în anii care vin”, adaugă Mantho.

Studiul, realizat anual de către KPMG pentru Philip Morris International (PMI), Comisia Europeană și toate cele 27 de state membre ale UE, arată, de asemenea, că cele mai mari creșteri ale nivelului comerțului ilicit, comparativ cu 2011, le-au înregistrat  Marea Britanie, Grecia, Italia și Estonia.

Consumul de țigarete provenite din comerțul ilicit depășește media europeană în 12 țări: Lituania, Irlanda, Finlanda, Marea Britanie, Franța, Grecia, Polonia și Germania

 “Țigaretele generice – albe” – care sunt produse cu scopul precis de a fi comercializate ilegal, constituie acum un sfert din totalul volumului de țigări de contrabandă și contrafacere, în comparație cu numai 2,4% în 2006.

România se numără printre țările cu cel mai ridicat nivel de consum de țigarete de tip “slims” din Europa; în prezent, 6% dintre țigaretele slim sunt importate ilegal în România, din Republica Moldova.

“Pe lângă datele istorice și evoluțiile regionale pe care studiul le scoate la iveală, el ne arată și tendințe și perspective pentru viitorul apropiat,” spune Sorana Mantho, Corporate Affairs Director Philip Morris România și Bulgaria. “Modificările propuse pentru Directiva Produselor din Tutun tind să suprime piața legală de țigarete slims și mentol din România, o piață care reprezintă aproape o cincime din consum. Ne putem imagina, așadar, cu ușurință cât de mult va crește contrabanda, contrafacerea și presiunea pe granițele țării noastre, știut fiind că România se afla printre cele mai mari consumatoare de țigarete slims si mentol din Uniunea Europeană, alături de Bulgaria și Polonia.”

Comerțul ilegal cu produse din tutun finanțează crima organizată, afectează economiile naționale și societatea, nu numai la nivelul UE, ci în întreaga lume. Principalele motoare de creștere ale comerțului ilegal cu produse din tutun sunt: rata mare de profitabilitate raportată la pedepsele relativ mici pentru infractori; lipsa de resurse financiare și umane necesare activităților transfrontaliere de combatere a problemei; sisteme de reglementare și taxare excesive, care duc la trecerea consumului din legalitate, în ilegalitate; situația economică dificilă și, nu în ultimul rând, nivelul redus de informare a publicului cu privire la pedepsele și consecințele comerțului ilegal de țigarete.

Pe piaţa românească a tutunului – estimată la circa 3,2 miliarde de euro -, sunt prezente toate cele trei companii care domină şi la nivel internaţional industria tutunului: BAT, JTI și Philip Morris International (dețin împreună 95% din piață).