Întrebat dacă zona euro ar putea ieşi mai puternică din criză, Nowotny a răspuns: ”Nu sunt aşa de sigur. Ne confruntăm cu o criză profundă, de lungă durată. Experienţele istorice arată că oamenii sunt mult mai pregătiţi pentru măsuri ample de integrare în perioadele bune decât în cele dificile”.

”În acest moment, din păcate, observ mai mult o tendinţă spre renaţionalizare, şi în special în politica economică”, a declarat Nowotny, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Austriei.

Oficialul BCE a reafirmat că pachetul de asistenţă financiară acordat Ciprului, ce prevede impozitarea depozitelor bancare de peste 100.000 de euro, este ‘un caz special’, dar a subliniat importanţa unui cadru bancar comun în Europa care să permită ca şi acţionarii să achite nota de plată pentru închiderea băncilor, nu numai plătitorii de taxe.

De asemenea, Nowotny a afirmat că nu este încântat de recenta decizie a Curţii Constituţionale a Portugaliei care a respins planurile de austeritate ale guvernului, o decizie care arată că reducerea cheltuielilor trebuie realizată conform cadrului legal.

Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o scădere de 0,6% în trimestrul patru al anului trecut, comparativ cu precedentele trei luni, a anunţat în martie Eurostat. În trimestrul trei, declinul zonei euro a fost de 0,1%. Toate marile economii ale zonei euro (Germania, Franţa, Italia şi Spania) au înregistrat o scădere a activităţii economice la finele anului trecut. (Sursa: Agerpres)