Potrivit termenilor unei tranzacţii încheiate în timpul crizei financiare din 2008, Buffett a venit în sprijinul Goldman Sachs dar compania sa Berkshire Hathaway a dobândit dreptul de a achiziţiona 43,5 milioane de acţiuni Goldman Sachs, aproximativ 9% din titlurile băncii, la un preţ de 115 dolari pe acţiune, până la data de 1 octombrie anul curent.

Marţi, însă, cele două părţi au anunţat revizuirea acestui acord, Berkshire Hathaway urmând să primească de la Goldman Sachs acţiuni care să reflecte diferenţa între preţul original al garanţiilor (115 dolari) şi preţul mediu înregistrat de titlurile Goldman Sachs timp de 10 zile înmulţit cu 43,5 milioane.

Acţiunile Goldman Sachs au închis şedinţa de luni la cotaţia de 146,11 dolari, ceea ce înseamnă că garanţiile deţinute de Warren Buffett au o valoare de 1,35 miliarde de dolari. La acest preţ, Berkshire Hathaway va deţine aproximativ 9,3 milioane acţiuni Goldman Sachs, devenind unul din primii zece acţionari ai băncii.

‘Intenţionăm să păstrăm o investiţie semnificativă la Goldman Sachs, o firmă cu care am făcut prima mea tranzacţie în urmă cu peste 50 de ani’, a anunţat Warren Buffett într-un comunicat.

‘Suntem încântaţi că Berkshire Hathaway intenţionează să rămână un investitor pe termen lung la Goldman Sachs’, a declarat la rândul său directorul băncii americane, Lloyd Blankfein.

Berkshire Hathawaya primit aceste garanţii în 2008 după ce a investit cinci miliarde de dolari în acţiuni preferenţiale la Goldman Sachs. Aceste acţiuni preferenţiale au beneficiat de un cupon anual de 10%, ceea ce înseamnă că Buffett a câştigat aproximativ 500 milioane de dolari pe an numai din dividende. În luna martie 2011, Goldman Sachs a răscumpărat aceste acţiuni preferenţiale de la Buffett, în schimbul unei prime. În total, de pe urma primei şi a dividendelor, Buffett a făcut un profit de aproape 4,7 miliarde de dolari de pe urma investiţiei iniţiale de cinci miliarde de dolari la Goldman Sachs.
Sursa: Agerpres