Potrivit unui audit comandat de guvern şi preluat de presă, o parte din cele 14.900 de miliarde de yeni /144 de miliarde de euro/ ce au fost repartizate pentru refacere regiunii Tohoku /nord-estul Japoniei/ a servit, de exemplu, la construirea unor şosele pe Insula Okinawa, în timp ce alte 8 miliarde de yeni /77 milioane de euro/ au fost folosiţi pentru a cumpăra pământuri rare, indispensabile pentru industria electronică.

Conform aceluiaşi document, 4,2 miliarde de yeni ar fi fost folosite pentru a trimite echipamente de prevenire a catastrofelor către ţări din sud-estul Asiei. Aceste cifre se regăsesc într-un document de 141 de pagini ce trece în revistă 192 de proiecte publice menite să contribuie la reconstrucţia regiunii afectate.

‘Scopul acestui raport este de a informa publicul în detaliu despre bugetele consacrate’ acestor eforturi de reconstrucţie, a explicat joi Tetsuya Hosokawa, unul dintre membrii echipei care a realizat auditul. ‘Nu am spus ce proiecte au fost adecvate şi care nu au fost, dar, în urma criticilor publice, fiecare minister va revizui toate proiectele efectuate din bugetul său’, a adăugat el.
Circa 19.000 de persoane au murit în urma seismului şi tsunamiului care au lovit nord-estul Japoniei, antrenând un accident nuclear la centrala Fukushima Daiichi.
Sursa: Agerpres