Potrivit sursei citate, noua abordare a infractorilor români ce exploatează Facebook vizează atragerea conaţionalilor în diverse înşelătorii cu premii, dar, în comparaţie cu anul 2011, utilizatorii români erau expuşi cu precădere ameninţărilor din zona internaţională.
Una dintre cele mai mari înşelătorii de acest gen a avut loc în februarie a.c., când aproximativ 12.000 de români au căzut victimele unei escrocherii ce promitea un Samsung Galaxy S2. Alte nume de rezonanţă folosite în concursuri false pe Facebook sunt: Samsung, Orange România, Cosmote Shop şi Vodafone.
Specialiştii Bitdefender apreciază faptul că principalele familii de viruşi care au afectat calculatoarele românilor în primele şase luni sunt Win32.Worm.Downadup, Trojan.AutorunInf şi Trojan.Autorun.AET, trei familii de malware care afectează cu precădere sistemele de operare dinainte de Windows Vista. Aceştia exploatează funcţia Autorun a sistemului de operare pentru a se lansa în execuţie în mod automat de fiecare dată când un dispozitiv USB infectat este conectat la PC.
Clasamentul ameninţărilor informatice valabil pentru primele şase luni ale anului în curs, este completat de viruşii din familia Sality, care totalizează aproape 9% din numărul infecţiilor. Practic, Sality îşi ataşează codul de orice fişier executabil de pe computer, având, în acest moment, peste un milion de calculatoare infectate.
În ultimele şase luni de monitorizare, Trojan.JS.Wpress.A este nou-venit în top, şi care rulează în blogurile infectate ce utilizează WordPress. Analiza Bitdefender arată că, deşi volumul de spam trimis din România a scăzut considerabil în ultimele şase luni, volumul de mesaje nesolicitate primite de utilizatorii români a rămas relativ constant si se situează în jurul valorii de 70% din totalul mesajelor electronice.
Principalele valuri de spam concepute pentru utilizatorii din România fac reclamă la produse (oferte pe site-uri cu reduceri), dispozitive-minune (economizoare de energie electrică sau combustibil) sau chiar accesorii contrafăcute. O categorie specială de spam (phishingul) reprezintă 0,9% din totalul mesajelor spam trimise în România, chiar dacă acest tip de viruşi a scăzut considerabil ca rezultat al introducerii de către bănci a mecanismelor suplimentare de autentificare (token).
Printre băncile cel mai vizate, în intervalul ianuarie-iunie 2012, de atacuri de tip phishing, se află: ING, Banca Transilvania şi Unicredit Ţiriac. Bitdefender este producătorul uneia dintre cele mai performante şi eficiente game de soluţii de securitate pentru internet atestate pe plan internaţional. (Sursa: Agerpres)