Agerpres: Dintre toate cele 5 măsuri de redresare economică anunţate de premierul Victor Ponta, care apreciaţi că va avea impactul economic cel mai puternic?

Liviu Voinea: Plata TVA la încasarea facturii, fără îndoială, este măsura cea mai aşteptată de mediul de afaceri şi care reprezintă schimbarea fundamentală de abordare. Restul pot fi considerate măsuri de stimulare, dar aceasta este o schimbare de abordare a politicii fiscale. Practic, statul spune acum că nu este moral ca tu, firmă mică, să mă creditezi pe mine, statul. Am făcut toate calculele posibile pe diverse relaţii comerciale între furnizori şi beneficiari şi de fiecare dată calculele arată că există un plus de venituri la buget, încasări mai mari decât în schema curentă.

Agerpres: Câte firme vor beneficia de acest nou regim de TVA?

Liviu Voinea: Practic sunt 475.000 de firme care vor beneficia de această măsură. Separat sunt 1,4 milioane contribuabili care nu sunt înregistraţi în scop de TVA, dar care ar putea opta să se reînregistreze în scop de TVA, în urma acestei măsuri. Primul grup-ţintă clar este cel de 475.000 de firme care au o cifră de afaceri sub 500.000 de euro.

Agerpres: Noul regim de TVA va fi opţional sau obligatoriu?

Liviu Voinea: Dacă este aplicat opţional, sistemul nu este eficient, trebuie să fie obligatoriu. Va fi implementat cu obligativitate. În Polonia, unde a fost implementat fără obligativitate, numai 2% dintre firme au optat. Ce se poate întâmpla în cazul în care nu este obligatoriu? Firma mare va alege să lucreze cu un IMM care nu foloseşte noul regim de TVA pentru a deduce imediat TVA, nu la momentul plăţii facturii.

Agerpres: Vor fi şi firme afectate de noul regim de TVA?

Liviu Voinea: Unele firme ar putea fi afectate de noul regim de TVA. Sunt acele firme care primesc mai mult TVA de la stat decât dau TVA la stat, dar interesul statului este să elimine rambursările fictive de TVA. În acest moment poţi să soliciţi TVA şi să o primeşti fără să faci dovada plăţii. Mai mult, noi punem condiţia existenţei unui prim mecanism de control, înaintea Fiscului, şi anume banca. Sunt 475.000 de firme care pot beneficia de măsură, dar sunt numai 40 de bănci prin care pot să treacă plăţile. Un alt avantaj este acela că noua schemă de TVA introduce disciplina financiară în relaţia dintre firmele mari şi firmele mici. Până acum, firmele mici creditau practic firmele mari, cu statul intermediar în acest circuit.

Agerpres: Care va fi impactul asupra bugetului statului?

Liviu Voinea: În 9 din 10 cazuri va fi un plus de venituri la buget, pe TVA. Mai mult, lăsând lichiditate la firmele mici, acestea nu vor mai avea dificultăţi financiare. Acum lăsăm banii să circule în economie, cu toate efectele favorabile care decurg de aici. Există un singur caz din 10 în care statul poate să aibă o amânare la colectare, nu o pierdere – situaţia când la capătul lanţului de TVA se află chiar statul, printr-o instituţie publică.

Agerpres: Ce elemente de siguranţă sunt prevăzute pentru noul regim de TVA?

Liviu Voinea: Primul element de siguranţă îl reprezintă tranzacţiile doar prin bancă. Al doilea element – nu sunt incluse tranzacţiile între companii afiliate, iar al treilea element de siguranţă este acela că există o limită de timp. Factura nu poate rămâne neplătită pe termen nedefinit. Nu am stabilit încă acest interval de timp, este unul dintre subiectele negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, dar probabil va fi de 90 de zile.

Agerpres: Chiar pe noul regim, TVA trebuie plătită la 90 de zile de la emiterea facturii?

Liviu Voinea: După 90 de zile TVA trebuie plătită, iar cealaltă firmă poate deduce TVA. După 90 de zile va mai fi încă un termen, ne gândim să fie de 30 de zile, astfel încât, dacă plata facturii tot nu s-a făcut, TVA plătită de firma mică poate fi compensată cu alte obligaţii de plată către stat, iar la firma mare care şi-a dedus TVA aceasta redevine obligaţie de plată. Este o variantă rezonabilă, 90 cu 30 de zile. Acum, companiile cu cifra de afaceri sub 100.000 de euro depun trimestrial raportarea de TVA. Dacă pui un termen mai mic de 90 de zile i-ai afecta, le-ai face rău voind să le faci bine.

Agerpres: Ce situaţie riscantă, ca impact bugetar, există în noua schemă de TVA?

Liviu Voinea: Situaţia când la capătul lanţului de TVA este statul, dar măsura stimulează suplimentar reducerea arieratelor. TVA merge în bună parte înapoi la autorităţile locale. Dacă autorităţile locale n-au plătit factura, nu se mai colectează TVA, care nu li se mai întoarce prin acele sume defalcate de la buget. Este un mecanism foarte concret prin care îi stimulezi să îşi reducă arieratele. Mai mult, există o directivă europeană, pe care va trebui să o aplicăm din martie 2013, prin care ne obligăm ca plăţile statului să se facă în maximum 30 de zile de la emiterea facturii.
Statul, totuşi, nu are relaţii cu IMM-urile în acele zone în care sunt rulate sume mari pentru achiziţii publice, ci cu marile firme – vorbesc aici de zona infrastructurii şi de zona de medicamente. Pe infrastructură, pe contractele existente în PNDI, nicio firmă cu cifra de afaceri sub 500.000 de euro nu este lider de proiect, deci nu facturează statul. Aici nu voi avea niciun impact pe buget cu noua schemă de TVA. Nici importatorii de medicamente nu au cifra de afaceri sub 500.000 de euro. Rămân farmaciile, unde 73% au cifra de afaceri sub 500.000 de euro, dar ca pondere în cifra de afaceri totală deţin sub 17%. În 2011, TVA colectată de la aceste farmacii a fost de şase milioane lei lunar. Acesta este riscul maxim de amânare la colectarea TVA, dar este uşor de compensat.