Rafale puternice de vânt au împins cenuşa la circa 9.400 de kilometri de vulcan, deasupra Pacificului, până în Noua Zeelandă. Puyehue a intrat în erupţie sâmbătă 4 iunie.
Qantas şi-a anulat duminică toate zborurile spre şi provenind din insula australiană Tasmania (sud) şi cursele sale de legătură dintre Australia (Sydney şi Melbourne) şi Noua Zeelandă (Christchurch, Queenstown şi Wellington), a precizat pentru agenţia franceză de presă o purtătoare de cuvânt.
“Pentru moment, măsurile sunt valabile doar pentru ziua de astăzi”, a afirmat ea, adăugând că circa 1.500 de pasageri sunt vizaţi de aceste anulări. “Noi urmărim îndeaproape situaţia şi avem o colaborare strânsă cu autorităţile”, a mai spus ea.
Jetstar, compania low-cost filială a Qantas, şi-a anulat la rândul său zboruri spre Tasmania sau Noua Zeelandă. Pe de altă parte, Virgin Australia şi Air New Zealand şi-au menţinut operaţiunile. Compania neozeelandeză a explicat că ajustează rutele şi altitudinea aparatelor sale astfel încât acestea să evite norul de cenuşă. Autorităţile aviaţiei civile din această ţară au avertizat că spaţiul aerian neozeelandez ar putea fi afectat cel puţin o săptămână.
Erupţia vulcanului chilian, care era “adormit” de o jumătate de secol, a provocat anularea a numeroase zboruri în America de Sud în această săptămână, notează AFP.