Au fost exprimate 73 de voturi favorabile, 18 „împotrivă” şi 13 abţineri, potrivit Agerpres

Potrivit textelor adoptate, „în raporturile juridice dintre consumatori şi profesionişti, inclusiv comercianţi, dobânzile penalizatoare pot produce dobânzi doar în baza unei convenţii speciale şi numai pentru depăşirea scadenţei cu mai mult de un an”. 

„Dobânda efectivă anuală privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi contractele de credit pentru consumatori nu poate depăşi: de mai mult de 2,5 ori dobânda legală, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare, astfel cum sunt acestea definite de Legea nr. 90/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit ipotecar sau imobiliar orice credit contractat de consumatori pe o perioadă mai mare de 10 ani, garantat cu o ipotecă asupra imobilului cumpărat, construit, reabilitat, extins sau consolidat ori cu un alt imobil, proprietatea debitorului sau a unui terţ garant”, prevede amendamentul adoptat de plen. 

De asemenea, dobânda efectivă anuală privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi contractele de credit pentru consumatori nu poate depăşi 18% pe an, în cazul creditelor de consum. „Pentru evitarea oricărei confuzii, este credit de consum orice credit contractat de consumatori care nu îndeplineşte criteriile pentru a fi considerat credit ipotecar sau imobiliar”, stipulează proiectul. 

Unul dintre iniţiatorii propunerii legislative este senatorul PNL Daniel Zamfir, cunoscut pentru promovarea Legii dării în plată, iar printre cei care şi-au pus semnătura pe proiect se numără mai mulţi parlamentari PNL, PSD şi ALDE. „Am luat aici ca referinţă dobânda maximă pe care statul român o percepe. Să eliminăm orice fel de discuţie care a existat şi care va mai exista în spaţiul public că ar exista o limitare a dreptului agenţilor economici într-o piaţă liberă, este o practica europeană. Sunt foarte multe ţări din Europa care practică o limitare a dobânzilor“, a declarat Zamfir.

 

Ca urmare a acestui demers, senatorul Daniel Zamfir a fost ameninţat cu excluderea de preşedintele PNL Ludovic Orban, care îl acuză că nu urmează politica partidului. „Diferenţa între dobânda de intervenţie, ROBOR şi dobânda la creditele ipotecare sau de consum e dată, în mare parte, de risc (de neplată, de dobândă, de lichiditate, valutar etc.). A considera dobânda la un credit pe 30 de ani nepermis de mare faţă de un credit overnight acordat unor entităţi cu diferenţe mari de bonitate şi capacitate de rambursare este, cel puţin, o mostră clară de habarnism financiar. De ce nu plafonăm şi impozitele, amenzile sau dobânda la depozite?“, explică profesorul de economie Cristian Păun, consilier pe probleme economice al preşedintelui PNL.

Nici ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, nu privea cu ochi buni ideea.

„E o discuţie, hai să vedem care va fi votul final pe această speţă. Eu sunt adeptul pieţei libere, piaţa să fie cea care are mecanismele necesare pentru a se regla. Cererea şi oferta sunt regulile de joc în piaţă şi statul nu trebuie să intervină pe cât posibil, bine ar fi deloc, să nu intervină în piaţă decât atunci când sunt să spunem derapaje“, a declarat Teodorovici.

5,62% este dobânda maximă care ar urma să fie plătită la un credit ipotecar la actuala dobândă de referinţă, potrivit măsurii.