Întârzierea majorării ratei dobânzii ar putea lăsa Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) într-o poziţie precară, fiind nevoit în cele din urmă să majoreze ratele rapid, ceea ce ar putea provoca o recesiune, a afirmat şeful Fed. 

''Nu ar fi înţelept să aşteptăm prea mult până când vom renunţa la politica monetară expansionistă'', a afirmat Janet Yellen în Senatul SUA, citând aşteptările Fed referitoare la o înăsprire a pieţei forţei de muncă şi o creştere a inflaţiei la 2%. 

Oficialul nu a precizat dacă FOMC se aşteaptă ca situaţia economiei să îndreptăţească trei majorări ale ratei dobânzii în 2017, aşa cum a indicat în decembrie. De asemenea, Janet Yellen nu a confirmat dacă prima majorare va avea loc la reuniunea de politică monetară din martie sau la cea din iunie. 

''Schimbările în politica fiscală sau în alte politici economice ar putea afecta potenţial perspectiva economiei. Este prea curând să ştim ce politici vor fi adoptate şi care vor fi efectele lor'', a afirmat şeful Fed. 

Oficialul a cerut autorităţilor să ia în considerare măsuri pentru a face mai eficiente afacerile din SUA, îmbunătăţindu-se astfel şi standardul de viaţă pe termen lung. 

La reuniunea din 1 februarie, Rezerva Federală a SUA a menţinut dobânda de politică monetară la un interval cuprins între 0,50% şi 0,75%, pe fondul încetinirii economiei în trimestrul patru din 2016 şi al uşoarei creşteri a ratei şomajului. 

Comitetul de politică monetară al Rezervei Federale (FOMC) a apreciat că perspectivele economice rămân pozitive şi a reiterat că anticipează o creştere graduală a ratei dobânzii, analiştii aşteptându-se la o decizie în acest sens în prima jumătate a acestui an. 

În decembrie, rata şomajului în SUA a urcat la 4,7%, de la 4,6% luna precedentă, în condiţiile în care prima economie a lumii a creat 156.000 de noi locuri de muncă. 

Economia americană a înregistrat în trimestrul al patrulea al anului trecut o creştere sub aşteptări, ca urmare a majorării importurilor şi scăderii exporturilor, arată o estimare preliminară publicată săptămâna trecută de Departamentul american al Comerţului. 

Potrivit datelor ajustate în funcţie de variaţiile sezoniere, în perioada octombrie-decembrie 2016, Produsul Intern Brut al SUA a înregistrat o creştere anuală de 1,9%, după un avans de 3,5% în trimestrul al treilea. Analiştii se aşteptau la un avans de 2,2%. 

Pe ansamblul anului 2016, prima economie a lumii a înregistrat un avans de 1,6%, după o creştere de 2,6% în 2015. Este vorba despre cea mai slabă performanţă a economiei SUA de după 2011 şi totodată al 11-lea an în care SUA au înregistrat o creştere economică anuală mai mică de 3%. 

Pentru acest an, Rezerva Federală mizează pe o expansiune moderată de 2,1% a economiei americane, în timp ce Fondul Monetar Internaţional prognozează o creştere de 2,3%. 

În 14 decembrie 2016, Rezerva Federală a SUA a decis un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorând la un interval cuprins între 0,50% şi 0,75% dobânda de politică monetară. 

Noile proiecţii arată că Fed se aşteaptă la trei noi majorări ale dobânzii în 2017. Inflaţia va atinge 1,9% anul viitor şi 2% în 2018, estimează Rezerva Federală a SUA. 

AGERPRES