Nu numai ca durerile amintite vor fi la intensitate maxima, dar este posibil ca in urechi sa auziti vajaitul unui Boeing 747. Iar daca toate acestea nu sunt de ajuns, se prea poate ca stirile diminetii sa va aduca urmatoarele informatii: sistemul bancar este in colaps, si toate economiile dumneavoastra au disparut in neant, in timp ce centrala nucleara de la marginea orasului mai are putin si explodeaza.
Toate acestea pot fi cauzate de inamicul public nr. 1 in materie de calculatoare, cunoscut si sub numele de „Millenium bug” sau „Problema anului 2000” ori, pe scurt, Y2K. S-a facut atata publicitate pe aceasta tema, incat lumea s-a obisnuit cu ideea.
Anumite computere afiseaza data folosind pentru an doar doua caractere. De exemplu, anul 1999 este prezentat ca „99”. Problema consta in faptul ca anul calendaristic 2000 este inscris cu „00” pe calculatoarele de constructie mai veche. De aici si diversele probleme ce pot aparea.
In cazul in care programul de operare bancara ce va gestioneaza banii este de creatie mai noua, putem spune ca veti fi in siguranta. Dar se poate spune acelasi lucru despre conexiunile Internet, programul de e-mail sau despre calculator, nemaiamintind de posibila explozie a centralei nucleare?
Browserul dumneavoastra ar trebui sa functioneze corect in cazul in care folositi unul de conceptie relativ recenta. Microsoft spune ca Internet Explorer este pregatit pentru intampinarea anului 2000, iar Netscape nu a gasit nici o problema in versiunile 2, 3 sau 4 ale Navigator-ului. Majoritatea programelor de e-mail sunt si ele pregatite, presupunand, bineinteles, ca sistemul de operare pe care lucreaza este gata pentru anul 2000. Daca folositi un MacIntosh, nu aveti de ce sa va faceti griji, dar in cazul folosirii unui PC, singura versiune garantata absolut Y2K este Windows 98.
Sa consideram ca PC-ul dumneavoastra si software-ul aferent sunt in regula. Sa vedem ce se poate ivi in cazul unui Internet Provider (ISP). Va supravietui acesta pericolului? Potrivit specialistilor de la www.globalnet.co.uk, se pare ca da. Provideri de Internet s-au inarmat cu echipe de ingineri ce verifica cu rigurozitate toate sistemele chiar daca marea majoritate a acestora nu sunt mai vechi de doi ani.
Bineinteles, toate acestea nu vor fi de nici un folos daca sistemele rusesti vor fi mai putin pregatite si vor arunca bomba nucleara, sau daca inginerii de sistem vor ramane, printr-o intamplare stupida, blocati in lift. Si ce se va intampla daca insusi Internetul va claca? Cum vom mai naviga?
Poate face fata PC-ul dumneavoastra Y2K? Daca vreti sa verificati posibilitatea calculatorului dvs. de a intampina anul 2000 cu mijloace proprii este destul de greu. De aceea, gasiti o multime de programe pe Internet care vor face aceasta munca in locul dvs.
Sa incepem cu inceputul! Apelati pagina www.rightime.com si incarcati fisierul numit test2000 exe. Acest program va valorifica ceasul PC-ului dvs., va rebuta si, va vedea daca totul este in regula. Daca acesta raporteaza ca totul este OK puteti sta linistit, dar sfatul nostru este sa treceti si pe la site-ul Intel, pentru a verifica inca o data daca PC-ul va trece cu bine pragul mileniului. (https://suport.intel. com/suport/ year2000/).
In cazul in care calculatorul nu trece testul, este bine de stiut ca problema este cauzata de BIOS, o componeneta a placii de baza a calculatorului. Unele, mai vechi, nu realizeaza ca incepe un nou secol dupa 1999.
Cinci site-uri
dedicate Y2K
De aceea, o serie de producatori cum ar fi DELL (www. dell.co.UK), asigura fisiere ce pot fi luate de pe Internet pentru a rezolva problema. Ce se intampla in cazul in care nu gasiti un asemenea fisier? Nu intrati in panica! Exista o serie de programe realizate special pentru Y2K. Unul dintre acestea se numeste Y2000RTC si se gaseste, contra cost, pe www.whirl.web. force9.co. UK/bug. Cei de la McAfee au pregatit si ei un program ce se ocupa de problema mileniului.
Action 2000 – www.bug2000. co.uk – site guvernamental atractiv, frumos colorat, dar bogat in informatii.
Site-ul Microsoft – www.microsoft.com/year2000 – nu este dintre cele mai senzationale, dar puteti gasi o serie de detalii despre Windows, Internet Explorer si altele
Centrul Informational anul 2000 – www.year2000.com – arhiva de articole si sfaturi pentru a lupta impotriva bug-ului 2000.
D-day 2K – www.d-day2k.com – un site spectaculos.
www.geocities/athens/oralce/2360 – acest site prevesteste ca prin bug-ul mileniului s-ar reintoarce Anticristul! Merita vazut.