Într-o perioadă în care trăim într-o lume tot mai industrializată, multe persoane vor să descopere sau să reîntâlnească tradiţiile şi mâncărurile româneşti de altădată. Un mod de a face acest lucru este cazarea în cadrul unei pensiuni agroturistice. Fiind amplasate în mediul rural, cele mai multe unităţi agroturistice dispun şi de o mică fermă. Aici, proprietarii le pot arăta turiştilor de unde provin bucatele pe care le degustă în cadrul pensiunii. Mai mult, turişii se pot implica în activităţile fermei.

În România, există numeroase pensiuni agroturistice. Din numărul total de pensiuni autohtone (5.000), circa 1.000 de sunt agroturistice, potrivit datelor transmise de Mişu Chiruc, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultura (ANTREC). Zonele în care sunt răspândite cele mai multe astfel de unităţi turistice sunt: Bran- Moeciu, Vatra Dornei-Suceava sau Maramureş. O mare parte din turiştii care ajung în aceste unităţi sunt români care vor să se rupă pentru câteva zile de viaţa de oraş. Există și vizitatori străini, iar aceştia sunt mult mai interesaţi să se implice în activităţile fermei, faţă de români. Turiştii străini sunt uimiţi de modul în care fermierii români obţin laptele, carnea sau legume, de aceea aceştia nu ezită se contribuie la muncile din gospodărie.

Bunătăţi româneşti de la „Mama Cozonacilor“

Amplasată la aproximativ şase kilometri distanţă de Castelul Bran, pensiunea agroturistică „Mama Cozonacilor“ atrage numeroşi turişti pentru că se află în aproierea pădurii ce urcă până sub abruptul Bucegilor. Cu 12 camere, pensiunea este ocupată în proporţie de 100% la sfârşiturile de săptămână din perioada verii.

Laurenţiu Drăgan, proprietarul pensiunii, spune că a transformat din fonduri proprii casa veche pe care a avut-o într-un loc de relaxare pentru turişti. „Cei mai mulţi vizitatori care ne trec pragul sunt români şi doar 10% sunt străini. Însă, turiştii din afara ţării sunt foarte interesaţi de activităţile din cadrul unei fermă, de aceea vor să participe la ele“, a completat Drăgan. El susţine că străini vor să vadă valorile şi tradiţiile din România. Cei mai mulţi vizitatori străini care au ajuns în pensiunea din zona Branului au provenit din ţări precum Israel sau Germania. 

Proprietarul îşi aminteşte că un turist şi-a dorit aşa de mult că cunoască tradiţiile locului, încât i-a cerut să-l ducă la o nuntă din zonă.

Dacă credeţi că departe de oraş un turist nu are ce face, vă înşelaţi. Proprietarul pensiunii „Mama Cozonacilor“ susţine că a pregătit un program special pentru turiştii săi. „Ei pot participa la focuri de tabără, pot degusta berbec la proţap, se pot plimba cu bicicletle prin pădure, sau pot vizita ferma şi mica grădină pe care le deţinem“, spune Drăgan. El mai arată că cei mai mulţi vin în această zonă pentru gastronomie, festivaluri, sau evenimente organizate chiar în cadrul pensiunii.

Legat de preţuri, proprietarul spune că un cuplu se poate caza la „Mama Cozonacilor“ cu 600 de lei pentru două nopţi şi poate profita din plin de spaţiul de 1,6 hectare, pe care este amplasată pensiunea. În acest preţ sunt incluse mesele şi activităţile menţionate anterior. În condiţiile în care toată vara pensiunea este ocupată, pentru Drăgan este afacerea profitabilă. Aşadar, „Mama Cozonacilor“ produce  anual o cifră de afaceri  între 50.000 şi 60.000 de euro. Drăgan este mulţumit de rezultatele obţinute cu mica pensiune, dar nu se opreşte aici cu investiţiile deoarece vrea să primească şi mai mulţi turişti.

„Casa Stan“ atrage prin decor

Într-un zonă pitorescă şi liniştită, la marginea unui pârâu limpede de munte, în Moeciu, se află „Casa Stan“. Construită în urmă cu 10 ani, pensiunea agroturistică „Casa Stan“ atrage turişti nu numai prin decor, ci şi prin modul tradiţional în care este decorată. „Avem 5 camere, dar vara mereu sunt ocupate deoarece turişii vor să vină la noi pentru a vedea decoraţiile tradiţionale româneşti“, explică Isabela Stan. Împreună cu soţul ei, Liviu, a pornit această mică afacere, în care a investit 15.000 de euro. „Vrem să extindem pensiunea cu încă 5 camere, dar vrem să le construim într-un stil aparte“, a completat Isabela Stan.

Cazarea în cadrul pensiunii costă între 100 şi 110 lei pentru o noapte. Programul pregătit de familia Stan pentru turişti este recreativ. Ei propun turiştilor să se relaxeze în hamac, la umbra unui foișor, chiar lângă pârâu, servind câteva bucate tradiționale proaspăt gătite de gazde. „O parte din produsele preparate de noi provin de la mica noastră fermă, iar o altă parte o cumpărăm de la alţi vecini. Însă, turiştii noştri pot mânca la noi doar produse ecologice realizate chiar în zonă“, zice proprietara pensiunii.