CITEŞTE ŞI

Agricultură

Cum se obțin subvențiile în 2016

Autor: |

De anul trecut a intrat în vigoare noua Politică Agricolă Comună ceea ce a adus multe schimbări în acest sector. Unele dintre cele mai importante modificări au avut loc la nivelul subvenţiilor. Astfel, din acest an agricultorii vor accesa mai uşor subvenţiile, care vor fi mai mari faţă de anii precedenţi.

Anul 2015 a venit cu multe modificări pentru agricultorii români. Pe de-o parte a fost schimbat Guvernul ceea ce a dus la sosirea unei noi echipe la cârma Ministerului Agriculturii, iar pe de altă parte a fost introdusă noua Politică Agricolă Comună (PAC) prin care se urmăreşte susţinerea fermierilor prin mai multe pârghii.

Un exemplu este acordarea subvenţiilor. Dacă până anul trecut, agricultorii care deţineau suprafeţe agricole erau subvenţionaţi din fonduri europene prin două plăţi ce însumau circa 160 de euro/hectar, acum acest ajutor se acordă prin mai multe măsuri ce depăşesc 200 de euro/hectar.

Din 2015, subvenţia pe suprafaţă este alcătuită din mai multe plăţi. Două s-au păstrat din anii precedenţi. Prima este schema de „plată unică pe suprafaţă“. Sprijinul constă în acordarea unei plăţi unice pe hectarul eligibil declarat de fermier, plătibilă anual şi decuplată de producţie. Pentru a beneficia de această plată, fermierii trebuie să respecte şi să depună cererea de plată cu date corecte şi complete, împreună cu toate documentele solicitate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA) şi să respecte normele de eco-condiţionalitate. Cuantumul subvenţiei este de 77,42 euro pe hectar şi este acordat în intervalul 1 decembrie - 30 iunie.

A doua modalitate de plată este sub formă de „Ajutor Naţional Trazitoriu“(ANT). Acesta reprezintă sume suplimentare care se acordă din bugetul naţional pentru fermierii din sectoarul vegetal şi cel zootehnic. Sprijinul din bugetul naţional exista şi în anii precedenţi. Condiţiile de acordare a ajutoarelor naţionale tranzitorii sunt identice cu cele autorizate pentru acordarea plăţilor aferente anului 2013. Cuantumul acestui sprijin este de 14 euro pe hectar.

Plăţi noi

Politica Agricolă Comună adoptată în 2015 a adus noi plăţi. Astfel, în structura subvenţiei pe suprafaţă au mai fost adăugate câteva plăţi. Una dintre ele este „plata redistributivă“. Aceasta se acordă o singură dată pe an şi este decuplată de producţie. Nu beneficiază de plata redistributivă fermierii care au creat condiţii artificiale pentru a beneficia de sprijin, respectiv care şi-au împărţit exploataţiile după 18 octombrie 2011, doar în scopul de a beneficia de plata redistributivă, sau fermierii ale căror exploataţii sunt rezultatul împărţirii respective.

Plata redistributivă se acordă pentru primele 30 de hectare, indiferent de mărimea exploataţiei şi se alocă gradual, pe două nivele – pentru primele cinci hectare cuantumul este de cinci euro pe hectar şi pentru restul de 25 hectare cuantumul este de 46,75 euro/hectar.

O altă plată este cea pentru practici agricole benefice pentru mediu, denumită şi „plata pentru înverzire“. Astfel, se doreşte diversificarea culturilor – prin existenţa a două producţii diferite pe exploataţiile pentru cei care deţin teren arabil între 10 şi 30 de hectare sau existenţa a trei culturi diferite pe exploataţiile, pentru cei care deţin peste 30 de hectare de teren arabil. Totodată, se cere menţinerea pajiştilor permanente existente la nivel naţional. Pentru obţinerea sprijinului pentru înverzire este necesară prezenţa unei zone de interes ecologic pe suprafaţa agricolă – se aplică exploataţiilor care deţin peste 15 hectare de teren arabil. Fermierii trebuie să se asigure de faptul că cel puţin 5% din terenul arabil al exploataţiei este acoperit cu una sau mai multe dintre zonele de interes ecologic. Cuantumul plăţii pentru înverzire se ridică la 53,90 euro pe hectar.

În acelaşi timp, mai există şi „plata pentru tinerii fermieri“. Aceasta presupune acordarea unei plăţi anuale pentru fermierii, cu vârsta de până în 40 de ani, care se stabilesc pentru prima dată într-o exploataţie agricolă ca şef al fermei sau care s-au stabilit deja în cei cinci ani anteriori primei depuneri a unei cereri în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă. Cuantumul plăţii este de 29,77 euro la hectar.

La toate acestea se adaugă şi acele „scheme cuplate“, cum este cazul culturii de soia unde avem de exemplu un sprijin de 325 de euro pe hectar, iar la lucerna de 55 de euro pe hectar. Sectoarele şi producţiile vizate sunt următoarele: culturi proteice, leguminoase pentru boabe, cânepă, orez, seminţe,hamei, sfeclă de zahăr, fructe şi legume, lapte, carne de oaie şi capră, carne de vită şi mânzat, viermi de mătase schema simplificată pentru mici fermieri.

În ceea ce priveşte micii agricultori, aceştia pot beneficia de un alt sprijin. Prin „schema pentru micii fermieri“, agricultorul primeşte un cuantum al plăţilor directe egal cu valoarea totală a plăţilor la care fermierul are dreptul în fiecare an (plata unică pe suprafaţă, ANT, plata redistributivă, plata pentru înverzire şi, după caz, plata pentru tinerii fermieri şi sprijinul cuplat), dar nu mai mult de 1.250 euro. Pe durata participării la schemă, micii fermieri sunt exceptaţi de la utilizarea practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu şi nu li se aplică sancţiuni administrative pentru nerespectarea normelor de eco-condiţionalitate. Mai mult, fermierii îşi pot păstra cel puţin un număr de hectare eligibile care corespunde numărului de hectare declarate în 2015.

Condiţii generale pentru accesarea subvenţiilor

Pentru obţinerea acestor plăţi, fermierii trebuie să îndeplinească câteva condiţii generale. Astfel, plata pe suprafaţă va fi acordată doar fermierilor activi, persoane fizice sau juridice sau grupuri de persoane fizice sau juridice care pot dovedi dreptul legal de a utiliza exploataţia şi care desfăşoară în cadrul exploataţiei lor o activitate agricolă. Noile reglementări exclude subvenţionarea deţinătorilor de terenuri agricole fără legături cu activitate agricolă. Astfel, nu mai sunt eligibile pentru plată aeroporturi, societăţi de cale ferată, cluburi de golf, penitenciare sau Regia Naţională a Pădurilor.

În cazul beneficiarilor care, în anul anterior de plată, au primit plăţi directe ce depăşesc cuantumul de 5.000 euro şi se regăsesc pe lista excluderilor de la plată, aceştia pot deveni fermieri activi dacă dovedesc că activitatea agricolă desfăşurată în exploataţia lor reprezintă principala lor activitate, astfel: cuantumul anual al plăţilor directe este cel puţin 5% din veniturile sale totale obţinute din activităţi neagricole în cel mai recent an fiscal pentru care sunt disponibile astfel de dovezi, sau veniturile totale obţinute în cadrul exploataţiei din activităţile agricole reprezintă cel puţin o treime din veniturile totale obţinute în cel mai recent an fiscal.


53,90 euro pe hectar reprezintă cuantumul plăţii pentru înverzire

Simplificarea procedurilor

În ceea ce priveşte condiţiile de accesare a subvenţiilor, Ministerul Agriculturii vrea să simplifice procedurile de aceea, săptămâna trecută, pe site-ul instituţiei a fost publicat un ordin privind modificarea şi completarea criteriilor de eligibilitate. Acesta ar putea aduce o serie de schimbări privind actele necesare accesării subvenţiilor, contractele de arendă, suprapunerile suprafeţelor declarate, controalele încrucişate preliminare, precum şi subvenţiile pentru pajişti permanente.

În documentul publicat, o primă modificare se referă la dovada utilizării terenului: Documentele care fac dovada utilizării terenului şi care atestă că terenul este la dispoziţia fermierului sunt:

a) adeverinţa conform înscrisurilor din Registrul Agricol, aferente anului curent de cerere, care se completează pe baza modelului-cadru prevăzut;
b) copie conform cu originalul a contractului de închiriere/concesiune a suprafeţei agricole, încheiat între fermier şi unităţile administrativ teritoriale, după caz;
c) copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arendă a suprafeţei agricole, încheiat între fermier si Agenţia Domeniilor Statului, denumită în continuare ADS, după caz;
Actele care trebuie depuse de fermierii care vor să beneficieze de subvenţii în 2016 sunt:
-copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaport/certificatul de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului/certificatul de înregistrare fiscală, după caz, iar în cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/paşaport
-dovada deţinerii unui cont bancar activ
-procura notarială, în cazul în care fermierul persoană fizică imputerniceşte o persoană pentru depunerea cererii unice de plata în numele său sau pentru a-l reprezenta în relatia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.

Subvenţiile au întârziat în 2015

În condiţiile în care implementarea noilor condiţii impuse de Politica Agricolă Comună ar fi însemnat ca subveţiile să ajungă mai repede la fermieri, din păcate, acestea au întârziat. Într-un interviu acordat pentru Capital, Achim Irimescu, ministrul Agriculturii a declarat că vina este a Agenţiei de Plăţi pentru că nu a reuşit să implementeze în timp util noile condiţii. Astfel, la sfârşitul anului trecut a fost achitat un avans pentru plăţile pe suprafaţă de 255 de milioane de euro în total, ceea ce a însemnat circa 53 de euro/hectar. Dintr-un million de beneficiari, 700.000 erau pe liste şi circa 602.000 au primit avansul. Irimescu a mai spus că restul plăţilor pentru subven­ţii vor fi acordate din luna martie.

Acest articol a apărut în ediţia numărul 5 al revistei Capital, 1-7 februarie 2016.

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii