Evenimente Mica publicitate Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Consultanță

Ajustarea TVA pentru sponsorizări în bunuri achiziționate cu deducere de TVA

Autor: | | 0 Comentarii

Adrian Bența, consultant fiscal, auditor financiar Dragoş Pătroi, managing partner DRP TAX, cadru universitar asociat ASE

Iată că închiderea exerciţiului financiar 2015 se apropie cu paşi repezi, iar - în practica fiscală de zi cu zi - pot apărea diverse situaţii care implică o tratare mai mult sau mai puţin unitară şi, tocmai din acest motiv, pe alocuri controversată.

În cele ce urmează, ne am propus să analizăm, în cadrul unui studiu de caz, calculul privind ajustarea TVA aferentă sponsorizărilor în bunuri, achiziţionate iniţial cu deducere de TVA.

Premisa studiului de caz

Să pornim de la premisa că Societatea X SRL este o persoană juridică română, înregistrată în scopuri de TVA, cu un cod de TVA valid, care aplică sistemul cu exigibilitate normală şi este înregistrată în vectorul fiscal ca şi plătitoare de impozit pe profit. Aceasta înregistrează în evidenţa financiar - contabilă date aferente situaţiilor financiare cumulate pentru exerciţiul financiar 2015:

- venituri din vânzarea mărfurilor în sumă de 1.000.000 lei (cont 707);

- venituri din prestări servicii în sumă de 400.000 lei (cont 704);

- venituri din cedarea activelor imobilizate, respectiv vânzarea unui mijloc de transport în sumă de 100.000 lei (cont 7583).

Societatea achiziţionează în anul 2015 un laptop în sumă de 7.000 lei + TVA 24%, de la un furnizor din România, pe care îl acordă sub formă de sponsorizare către fundaţia A, persoană juridică română fără scop patrimonial, care astfel poate beneficia de sponsorizări, în baza Legii nr. 32/1994, cu modificările şi completările ulterioare. Se pune întrebarea ce procedură urmează societatea, din punctul de vedere al TVA, la închiderea exerciţiului financiar, ţinând cont că aceasta a dedus TVA la achiziţia bunului acordat drept sponsorizare?

Analiza deductibilităţii la nivel de TVA şi stabilirea sumei pentru ajustarea TVA

Având în vedere că discutăm despre o tranzacţie aferentă exerciţiului financiar 2015, trebuie să ne raportăm la prevederile în vigoare pentru acest exerciţiu. În cazul nostru, ne referim la normele de aplicare pentru art. 128 alin. (8) lit. f) din Codul fiscal adoptat prin Legea nr. 571/2003, regăsite la pct. 6 alin. (10) lit. b) din HG nr. 44/2004. Ce este de reţinut din economia acestui text de lege? Cifra de afaceri la care facem referinţă este cifra de afaceri din perspectiva TVA, reprezentând totalul livrărilor/prestărilor cu şi fără drept de deducere, sumă diferită de cifra de afaceri contabilă. TVA se ajustează doar pentru suma care depăşeşte procentul de 3 la mie din cifra de afaceri aferentă TVA, prin emiterea unei autofacturi înregistrată în decontul de TVA aferent lunii decembrie 2015. Pe de altă parte, apare întrebarea referitoare la nivelul cifrei de afaceri contabile? Cifra de afaceri contabilă pentru exerciţiul financiar 2015, în studiul prezentat, este dată de contul 707 „Venituri din vânzarea mărfurilor“ în sumă de 1.000.000 lei + contul 704 „Venituri din servicii prestate“ în sumă de 400.000 lei, respectiv suma de 1.400.000 lei.

Care este însă cifra de afaceri pentru sponsorizare, din punctul de vedere al plafonului privind deductibilitatea TVA? În exemplul nostru, cifra de afaceri din perspectiva TVA este cifra de afaceri contabilă, la care adăugăm şi celelalte livrări de bunuri/prestări de servicii cu sau fără drept de deducere, respectiv venitul din cedarea activului imobilizat.Astfel, cifra de afaceri din perspectiva sponsorizării privind deducerea TVA este în sumă de 1.400.000 lei + 100.000 lei (cont 7583 „Venituri din cedarea activelor“ = 1.500.000 lei. Pe cale de consecinţă logică, plafonul pentru care se poate exercita deducerea TVA aferentă sponsorizării este 1.500.000 lei x 3 la mie = 4.500 lei. Implicit, suma cu care se depăşeşte plafonul maxim admis este de 7.000 lei – 4.500 lei = 2.500 lei. Din analiza corelativă a textelor de lege enumerate anterior, rezultă că se impune ajustarea de TVA pentru suma de TVA aferentă depăşirii de plafon, adică 2.500 lei x 24% = 600 lei. Înregistrare contabilă privind ajustarea TVA este: 635 „Cheltuieli cu alte impozite şi taxe“ = 4427 „TVA colectată“ cu suma de 600 lei.

Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

Pagina 1 din 2
SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Ziare.com

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Click

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Stirile Tvr.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.