În urma reorganizării operaţiunilor europene ale VTB, cele trei licenţe bancare din Austria, Franţa şi Germania vor fuziona, formându-se subsidiara germană, o decizie care va permite VTB să-şi reducă semnificativ costurile, a explicat Yuri Soloviev.

"În ultimii doi ani ne-am reevaluat prezenţa în Europa, ne-am modificat modelul de afaceri şi principalul nostru obiectiv acum este să urmăm capitalul rusesc. Ne-am dezvoltat o specializare în unele state, în special în cele de unde s-au retras marile bănci. Adică câteva state din Europa de Est, Bulgaria, Serbia, în general fosta Iugoslavie", a declarat oficialul VTB.

Printre recentele tranzacţii ale VTB Capital în Europa de Est se află vânzarea operatorului bulgar de telecomunicaţii Vivacom în 2016.

Yuri Soloviev a dat asigurări că VTB nu va părăsi Marea Britanie în urma votului Brexit. "Londra rămâne sediul internaţional a băncii noastre de investiţii, VTB Capital. În acest moment cu siguranţă nu luăm în considerare reducerea sau ieşirea din Marea Britanie. Orice companie rusă care pregăteşte un roadshow pentru promovare se duce în primul rând la Londra", a afirmat Soloviev.

Ambiţiile de extindere pe plan mondial ale VTB au fost afectate de sancţiunile impuse Moscovei de Occident, în timp ce criza economică care afectează Rusia din 2014 a afectat profiturile industriei bancare.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că VTB va concedia o parte din angajaţii de la Londra deoarece în urma sancţiunilor tranzacţiile s-au redus semnificativ iar multe corporaţii ruseşti care erau clienţi ai VTB nu mai au acces pe pieţele financiare internaţionale.

Luna aceasta, Guvernul Rusiei a aprobat planul de privatizare pentru perioada 2017 – 2019, prin care ar urma să ajungă la buget 17 miliarde de ruble (285,30 milioane de dolari).

În ultimii doi ani, prăbuşirea preţului la petrol şi sancţiunile impuse de Occident pentru rolul Moscovei în criza din Ucraina au afectat economia rusească şi bugetul. Veniturile din privatizarea activelor de stat ar urma să reducă deficitul bugetar.

Planul de privatizare vizează reducerea participaţiei deţinute de stat la VTB, a doua bancă din Rusia, la 25% plus o acţiune, în următorii trei ani. În prezent, statul deţine 60,9% din VTB şi intenţionează să vândă anul acesta o participaţie de 10,9% minus o acţiune.

Ulterior, statul îşi va reduce participaţia deţinută la VTB sub 50% plus o acţiune în acelaşi timp în care va vinde o parte din acţiunile deţinute la Sberbank, cea mai mare bancă rusă după active. AGERPRES