Deși în ultimii 10 ani au părăsit țara milioane de români pentru locuri de munca in strainatate, foarte puțini sunt cei care știu cu adevărat ce trebuie să facă pentru a accesa un loc de muncă sigur în afară țării. Pe forumuri de specialitate, Facebook și alte rețele sociale, veți găsi foarte multe sfaturi referitoare la acest subiect, date de indivizi mai mult sau mai puțini avizați însă, din păcate, foarte puține dintre aceste sfaturi sunt obiective și majoritatea sunt total eronate. 

 Ce sfaturi găsiți pe internet cu privire la accesarea locurilor de muncă în străinătate?

 1.            Dacă o agenție de recrutare percepe comisioane de la candidați, atunci această nu este de încredere și dacă nu percepe înseamnă că este o firmă serioasă.

 Din păcate această afirmație nu este întotdeauna corectă. Acum 5 -7 ani, în plină criză financiară, majoritatea angajatorilor din străinătate nu erau dispuși să plătească firmelor de recrutare partenere din România, comisioane pentru serviciile de recrutare (decât în cazuri rare și pentru personal foarte calificat).  Motivul este unul foarte simplu: era destulă forță de muncă în România dispusă să plătească pentru un job în străinătate astfel încât angajatorii, să nu fie nevoiți să o facă. Bineînțeles, în aceste cazuri, cei care plăteau erau candidații.  Pe de altă parte, nici o companie de recrutare din România nu a cerut vreodată comisioane de recrutare de la medici și asta pentru că cerera de medici a fost întotdeauna așa de mare și ofertă așa de mică încât angajatorii au fost și încă sunt dispuși să plătească sume uriașe pentru recrutarea unor astfel de candidați. Deși lucrurile s-au schimbat foarte mult în ultimii ani și majoritatea angajatorilor din străinătate sunt dispuși în anul 2017 să plătească companiile de recrutare autohtone, chiar și pentru posturi mult mai puțin calificate, încă  multe agenții de recrutare avizate nu doar de ITM dar și de GLA (Gangmasters Licensing Authority)  din Marea Britanie, încă practică taxarea candidaților. (Să nu uităm că legea 156/2000 care reglementează recrutarea și plasarea forței de muncă în străinătate, nu interzice taxarea candidaților de către firmele de recrutare iar GLA-ul interzice doar taxarea acestora pentru servicii de recrutare însă pentru servicii de traducere a documentelor, organizare a transportului până la locul de muncă și alte servicii aferente recrutării, taxarea este posibilă și legală). 

 În nici un caz nu dorim să încurajăm (sau să descurajăm) colaborarea cu firme de recrutare care percep comisioane de la candidați, tot ce dorim este să deschidem ochii cititorilor și să-i facem să înțeleagă că lucrurile nu sunt chiar așa simple precum par și că taxarea candidaților de către firmele de recrutare este impusă de raportul dintre cerere și ofertă de pe piață muncii și nicidecum de seriozitatea companiilor de recrutare. Bineînțeles că au fost și încă sunt foarte mulți excroci care s-au folosit de legalitatea taxării candidaților în procesul de recrutare, dar această este o altă discuție pe care o vom aborda separat cu altă ocazie.

 2.            Este mai bine să mergi singur în străinătate și odată ajuns acolo să-ți cauți un job pe cont propriu

 Zeci de mii de români au încercat asta și după 3 – 4  săptămâni în care și-au căutat fără success un loc de muncă, au fost nevoiți să se întoarcă în România. Cei mai puțini norocoși au cheltuit chiar și banii de drum înapoi sau alții nici măcar nu și-au luat cu ei bani necesari pentru revenirea în țara, sperând că își vor găsi un loc de muncă înainte de a-și epuiza resursele financiare. Din păcate asemenea povești sunt din ce în ce mai frecvențe însă acestea nu le veți găsi pe Facebook. Rețelele de socializare, în general, sunt folosite pentru a scoate în evidența succesul indivizilor și nu eșecurile acestora.

 

 Ce trebuie totuși să faceți pentru a obține un loc de muncă sigur în străinătate?

 1.            Aplicați la o agenție de recrutare acreditata de ITM

 Conform aceleiași legi 156/2000, agențiile de recrutare  care plasează forță de muncă în străinătate trebuie să aibă că și activitate principală cod CAEN -7810 (codul CAEN este înscris pe certificatul de înregistrare al companiei și este informație publică verificabila ușor pe internet). Acest lucru înseamnă că, de exemplu, o firmă de construcții sau o firmă care face comerț cu amănuntul, nu are dreptul, conform legii, să intermedieze locuri de muncă în străinătate.  Acesta este primul lucru pe care trebuie să-l verificați înainte de a începe colaborarea cu o agenție de recrutare pentru străinătate și doar dacă se dovedește că acest cod CAEN este corect, următorul pas ar fi să contactați ITM-ul și să cereți informații despre agenția cu care doriți să colaborați. 

 La acest pas de obicei se fac greșeli deoarece multă lume nu știe că pentru a afla informații de la ITM despre o anumită firmă de recrutare cu sediul în București, trebuie  contactat  ITM București. Dacă e contactat ITM Cluj, e foarte posibil ca aceștia să ofere informații total greșite. Orice agenție de recrutare pentru străinătate, care lucrează legal și este acreditată de ITM, trimite rapoarte trimestriale către ITM, deci se află în bază de date și sub supravegherea  ITM-ului. Din această cauză, ITM-ul este singura instituție care poate recomanda sau nu o anumită agenție de plasare a forței de muncă în străinătate. În cazul în care ITM-ul nu recomanda sau chiar mai rău, nu poate identifica compania respectivă, cel mai bine este să apelați la alta.

 2.            Aplicați la job direct pe siteul angajatorului din străinătate la care va doriți un loc de muncă

 Această este opțiunea cea mai targhetata deoarece aplicați exact acolo unde vă doriți. Deși această metodă, în ultima perioadă, este din ce în ce mai folosită, șansele de reușită sunt mult mai mici decât în cazul menționat anterior deoarece, în general, un angajator dispune de  mai puține locuri de muncă  decât o agenție de recrutare (care de multe ori recrutează pentru zeci sau chiar sute de angajatori în același timp). Totuși, dacă alegeți această variantă, este foarte important ca înainte de a părăsi România, să primiți un contract de muncă semnat de către angajator sau dacă acest lucru nu se poate, măcar o ofertă de muncă semnată. 

 

Articol realizat de Matei Ioan, CEO Infomunca