Peste 95% din cei aproximativ 8 milioane de consumatori casnici de energie electrică din România sunt „captivi“ la unul dintre cei patru Furnizori de Ultimă Instanţă(FUI), Enel, Electrica, CEZ sau E.ON. Aceasta înseamnă că au un tarif reglementat de către ANRE. Piaţa reglementată este însă în proporţie de 90% liberalizată şi va fi 100% de la 1 ianuarie 2018. Astfel, 90% din factura cu preţ reglementat conţine energie din piaţa liberă, dar românii au oricând opţiunea de a se muta la un alt furnizor. Practic, ei pot renunţa la preţul reglementat de acum. Adică intră în piaţa liberă, unde preţul energiei pe care îl vor plăti în factură este dictat strict de piaţă. Acest lucru comportă şi beneficii, pentru că există acum în piaţa liberă oferte pentru casnici la un preţ şi cu 20% mai mic decât al FUI, dar şi riscuri, pentru că o escaladare a preţului energiei se vede imediat în factură. În celălalt caz, în care, din comoditate sau oricare alt motiv, un casnic nu doreşte să se mute de la actualul FUI până la 1 ianuarie 2018, acesta rămâne cu un preţ reglementat de ANRE, care se ajustează doar anual. Relativa siguranţă pe care o oferă piaţa reglementată, cu preţuri care nu pot oscila lunar ca în piaţa concurenţială, are şi costuri. Chiar de la 1 iulie, ANRE a decis majorarea cu 8,5%, pe medie, a preţurilor pentru casnicii clienţi FUI, pentru creşterea abruptă a preţului energiei din piaţa liberă, în primul semestru al anului. Chiar în timp ce, pentru cea mai parte din România, preţul energiei creşte cu peste 8%, în piaţa liberă există oferte cu prețuri mult mai mici, pentru că furnizorii alternativi nu se supun reglementării ANRE, oferind ce preţ doresc pentru a câştiga clienţi din rândul casnicilor.

În acest articol, vom prezenta cele mai bune oferte din piaţa liberă pentru consumatorii casnici din România – „captivi“ ai FUI, defalcat pe regiuni ale ţării (marile oraşe), cu menţiunea că, odată trecuţi la un alt furnizor din piaţa liberă, nu mai puteţi reveni la preţul reglementat. Acest lucru are şi părţi bune, acum fiind mult mai avantajoasă piaţa liberă, dar şi părţi rele, pentru că nimic nu garantează că, odată realizată masa critică de clienţi sau în urma unui ajustări bruşte de preţ al energiei, furnizorul nu vă poate majora peste noapte factura. 

Din programul ANRE ce com­pară ofertele din piaţă, am ales cel mai uzual tip de consumator: până la 2.500 kWh consum anual, casnic, reţea de joasă tensiune. La Bucureşti, platforma îţi afişează circa 50 de oferte ale unor firme care concurează furnizorul implicit din această regiune a României, Enel Energie Muntenia. Unele oferte sunt cu preţuri mai mici decât ale Enel, cu până la 20%, iar altele, în mod curios, au oferte cu până la 40 – 50% mai mari decât Enel. De asemenea, comparatorul prezintă şi preţul de referinţă, care este cel al furnizorului implicit, în acest caz, 0,5806/kWh, cu TVA.

 

Schimbarea furnizorului de electricitate

În prezent, există oferte pentru casnicii „captivi“ de la peste 100 de furnizori şi, uşor-uşor, românii au început să se şi mute de la firma care îi ţinea „captivi“. Aceasta, deoarece ofertele alternative au devenit tot mai avantajoase, iar, foarte important, procedura de schimbare a furnizorului a devenit tot mai simplă, toate procedurile durând circa două săptămâni. În acelaşi timp, şi furnizorii impliciţi au venit cu noi oferte, mai avantajoase, prin care încearcă să-şi păstreze clienţii. Astfel, în cazul în care optează pentru furnizarea negociată a energiei electrice, consumatorul casnic de energie electrică poate încheia contracte pentru furnizare negociată cu orice furnizor deținător de licenţă de furnizare a energiei electrice care activează în piaţa cu amănuntul, negociind cu acesta atât preţul, cât şi clauzele contractului de furnizare. Transferul la un alt furnizor se poate face chiar dacă înregistraţi restanţe la vechiul furnizor. În cazul în care decideţi să nu le plătiţi, vechiul furnizor nu se poate opune transferului, urmând a-şi recupera creanţa prin metode legale. Schimbarea furnizorului nu presupune şi schimbarea contorului de curent şi nici modificarea reţelei de distribuţie, care rămâne aceeaşi. Transferul clientului se face doar scriptic.

Cine vinde ieftin în Muntenia

Pentru bucureşteni, cea mai bună ofertă pentru a se muta de la Enel vine de la Tinmar Ind, cel mai mare furnizor privat din piaţă. Acesta are un preţ final de 0,4574 lei/kWh, mai mic cu 21% decât al Enel. Oferta Tinmar include despăgubiri pentru daune ale aparatelor din casă datorită fluctuaţiilor de tensiune, scutirea de la plata facturii în cazul unor situaţii neprevăzute la locul de muncă şi intervenţii de urgenţă în cazul avariilor, dar impune o rezervare de 0,35 de lei pe zi, adică 10 lei pe lună. Plata se face la 30 de zile după emiterea facturii.
A doua cea mai bună ofertă este a Enel Energie Muntenia, care este şi FUI, dar care are oferte şi pentru piaţa liberă, și acordă un preţ de 0,4622 lei/kWh, mai mic cu 20,3% decât al FUI-ului Enel Energie Muntenia. Rezervare de 0,16 lei pe zi, 4,8 lei pe lună şi plata la 15 zile.
E.ON Energie vine cu un preţ mai mic cu 18% faţă de referinţă, o rezervare de 6 lei pe lună şi plata la 30 de zile, cu un contract valabil pe 12 luni.
Grupul telecom RCS&RDS, care activează şi pe piaţa furnizării de energie, vine cu o ofertă de 0,4775 lei/kWh, mai mică cu 17,7% faţă de referinţa Enel. Tariful de rezervare de 0,15 lei pe zi, adică 4,5 lei pe lună suplimentar faţă de ofertă. Abonaţii de telefonie cablu şi internet ai companiei beneficiază de o reducere suplimentară de tarif de 0,010 lei/kWh. Sunt şi oferte ale firmelor mai mari decât referinţa, cu 1% până la, culmea 38%, cum este oferta Enex Energy. În Ploieşti şi Brăila, aceleaşi cinci firme, în aceeaşi ordine, au cele mai bune oferte din piaţa concurenţială pentru un consumator casnic din Prahova, reducerile şi preţurile fiind aproape egale ca cele pentru Bucureşti. Aici, FUI este Electrica Muntenia Nord, tarif 0,6088 lei/kWh. 
În Oltenia, referinţa este 0,6265 lei/kWh, tariful FUI CEZ Oltenia. Aceleaşi cinci firme au cele mai bune cinci oferte, iar reducerea oferită de Tinmar este de 20,5% din referinţă.
În Dobrogea, referinţa este 0,6070 lei/kWh, preţul Enel Energie Muntenia. La fel ca şi în celelalte cazuri analizate, tot cele cinci firme amintite au cele mai bune oferte, cea a Tinmar fiind mai mică cu 18,3% faţă de referinţă.

 

Ofertele pentru Ardeal

În Cluj şi Sibiu, referinţa este tariful furnizorului implicit Electrica Transilvania Nord – 0,6087, iar cea mai bună ofertă este, de asemenea, cea a Tinmar, cu 0,4759 lei/kWh, cu 21,82% mai mică decât referinţa în Cluj, şi 14,82% mai mică pentru Sibiu. Urmează Enel, E.ON şi RCS&RDS.
În Braşov, oferta Tinmar este mai mică cu 14,72% faţă de referinţa ETS, Enel vine cu o ofertă mai bună cu 13,87% iar RCS&RDS cu una mai mică cu 11,17% faţă de referinţă. 
În Timiş, aceleaşi firme au cele mai bune oferte pentru casnici, toate cu un preţ mai mic decât al referinţei Enel Energie Banat, cea a Tinmar fiind mai mică cu 18,7%, cea a Enel, cu 17,9% iar cea a E.ON, cu 16%. Aceleaşi preţuri sunt valabile şi pentru Arad.
În Oradea, preţul oferit de Tinmar este mai mic cu 21,8% faţă de referinţa Electrica Transilvania Nord, și față de Enel, cu 21%.

Facturile pentru Moldova

 

În Iaşi, ca şi în toate celelalte judeţe din Moldova, Tinmar are un preţ cu 22,3% mai mic decât al referinţei E.ON Moldova iar Enel, cu 21,6%. 

Trecând în revistă ofertele pentru consumatorii casnici din cele mai mari oraşe ale ţării, putem vedea cât de agresivă este politica de cucerire de piaţă a furnizorilor care, până acum, activau doar pe piaţa noncasnicilor. Odată cu liberalizarea pieţei de energie electrică a gospodăriilor, firmele atacă cu oferte care de care mai atractive, pentru că această piaţă are avantajul de a fi predictibilă şi în creştere, odată cu dezvoltarea pieţei imobiliare.
Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie a lansat, de la 1 iunie, un comparator de oferte pentru clienţii de energie electrică din România, atât casnici cât şi firme, unde aceştia pot alege în cunoştinţă de cauză un furnizor preferat. „Instrumentul de comparare este destinat tuturor potențialilor clienți finali care sunt interesați să-și aleagă sau să-și schimbe furnizorul de energie electrică și/sau gaze naturale.“, se arată într-un comunicat al ANRE.
Instrumentul de comparare a prețurilor pus la dispoziție de ANRE este o aplicație interactivă în care furnizorii concurențiali își încărca datele referitoare la ofertele practicate și care vine în sprijinul clienților finali, atât casnici, cât și noncasnici, care vor putea astfel să facă o comparație între prețurile din ofertele furnizorilor concurențiali și tarifele aplicate de furnizorii de ultimă instanță.