SE INTAMPLA ACUM!

Timp liber

Votca cea ușor de mixat

Autor: capital.ro | vineri, 26 februarie 2016 | -1 Comentarii

Până acum un secol era mai rar băută în afara Europei. Astăzi este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Este ieftină şi gustul său relativ neutru o recomandă pentru o mulţime de reţete de cocktailuri savuroase.

Ruşii, polonezii şi scandinavii îşi dispută de secole paternitatea acestei bauturi. Greu de spus care dintre ei este mai îndreptăţit să şi-o însuşească. Se pare că prima atestare documentară apare în secolul al 8-lea în Polonia.

Însă pentru multă lume Rusia este ţara votcii şi Enciclopedia Britanică, de pildă, spune că aici a apărut pentru prima dată, în secolul al 15-lea, după o reţetă ticluită de un călugăr pe nume Isidor. O teorie care împacă cele două versiuni spune că polonezii o făceau de mult timp, însă o foloseau pe post de medicament şi ruşii au transformat-o mai târziu în băutura pe care o cunoaştem noi astăzi. Cert este ca numele ei vine de la cuvântul slav „voda” (apa). Fiind un alcool neutru, fără gust şi fără culoare, votca poate fi distilată aproape din orice ingredient care poate fermenta. La început se obţinea din cartofi. În prezent cele mai bune votci se distilează din grâu (Rusia) sau secară (Polonia). Iar în ultimii ani, francezii au lansat câteva mărci de votcă foarte populare, din distilat de struguri, care au produs un mic cutremur pe piaţă. Producătorii tradiţionali (Rusia şi Polonia în special) au încercat imediat să obţină o decizie a Uniunii Europene prin care doar alcoolul obţinut din cereale, cartofi sau melasă de sfeclă de zahăr să poată fi numit legal „votcă”. Compromisul la care s-a ajuns este că votca produsă din alte ingrediente decât cele tradiţionale trebuie să menţioneze acest lucru pe etichetă.

Cum se face?

În prima etapă, legumele sau cerealele sunt puse într-o cuvă care le zdrobeşte. „Piure”-ul obţinut este îmbogăţit cu malţ, care grăbeşte transformarea amidonului în zahăr. Decoctul este apoi sterilizat şi pus la fermentat în tancuri închise, între două şi patru zile.

Când zahărul s-a transformat în alcool etilic, începe distilarea. În general, votca se distilează de mai multe ori – produsele premium pot trece chiar şi prin cinci distilări. Apoi o ultimă etapă foarte importantă este filtrarea. Care se face prin cărbune sau, de dragul poveştilor ticluite apoi de specialiştii de marketing, prin argint, cristale de cuarţ sau alte ciudăţenii. În final, alcoolul pur este combinat cu apă până îşi coboară tăria în jurul cifrei de 40%. Legenda spune că acest standard a fost „inventat” chiar de Mendeleev, care a studiat băutura şi a descoperit că este cel mai bine asimilată de organism când are o tărie de exact 38%.

Cocktailuri celebre:

1. Appletini

2 părţi votcă
1 parte schnapps de mere verzi
Pune ingredientele într-un shaker cu gheaţă, amestecă-le bine şi apoi strecoară combinaţia într-un pahar de martini pe care-l ornezi cu o felie subţire de măr.

2. Black Russian

1 parte votcă
1 parte lichior de cafea
Cola
Votca şi lichiorul se amestecă într-un pahar scurt umplut pe jumătate cu gheaţă, iar apoi adaugi cola în completare şi ornezi paharul cu una sau două cireşe

3. Caribou Lou

1 ½ parte votcă
1 parte Malibu
Suc de ananas
Votca şi romul se amestecă într-un pahar înalt umplut o treime cu gheaţă, iar apoi adaugi suc de ananas până sus şi ornezi paharul cu o felie de portocală.

4. Votca Soda

1 parte votcă
1 parte lichior de fructe (Chambord, Crème de Cassis)
Apa tonică
Ingredientele se amestecă bine cu gheaţă într-un pahar înalt. La final ornezi paharul cu o felie de lămâie şi cu zmeură sau coacăze.

5. Bloody Mary

Într-un pahar înalt puneţi câte un strop de sos Worchester şi Tabasco, un pic de sare şi piper. Apoi turnaţi peste 3 părţi de votcă, 6 de suc de roşii şi una de suc de lămâie. Amestecaţi şi adăugaţi gheaţa.

Autor: DRAGOȘ VĂRȘĂNDAN

Vinuri bune şi băuturi fine, sfaturi utile şi reţete de cocktailuri puteţi găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutaţi-ne şi pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Capital - Google+
Transforma in PDF
Printeaza

EVZ

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F




Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii