CITEŞTE ŞI

Timp liber

Vinul potrivit la felul potrivit

Autor: capital.ro | duminică, 06 martie 2016 | 0 Comentarii

Când sunteţi în dubiu ce vin se potriveşte cu ce mâncare, alegeţi ce vin vă place. Vinul care îţi place este întotdeauna cel mai bun, însă nu este tot timpul cel potrivit.

Mâncarea şi vinul au fost gândite împreună. Și de secole oamenii au găsit moduri de a le combina într-un mod fericit. Această potrivire ţine în primul rând de modul în care sunt ele percepute împreună de gusturi. De pildă un vin astringent, foarte mineral, pe care îl simţi foarte sec şi acid în gură va fi foarte potrivit lângă o mâncare grasă, foarte uleioasă, cu care crează un echilibru perfect sub bolta palatină.

Bunul simţ ne spune că trebuie să existe un echilibru între cele două. Mâncarea şi vinul trebuie să cântărească la fel de greu în alegerea potrivirii şi nici unul să nu îl domine pe celălalt. De exemplu o mâncare cu „greutate“ este cea gătită elaborat, cu ingrediente consistente din punct de vedere nutritiv sau cu un sos sofisticat, bogat în condimente. Un vin pe măsură va fi unul corpolent, maturat, cu un buchet bogat şi cu o concentraţie alcoolică ridicată.|

Cele şase gusturi

Somelierii profesionişti ştiu că există şase „gusturi“ fundamentale care stau la baza potrivirii dintre mâncare şi vin. Acestea sunt: picant, dulce, amărui, sărat, acid şi gras. Pornind de aici iată câteva reguli care ar trebui întotdeauna respectate:

Când vei servi o mâncare „acidă“, precum sunt salatele de sezon, fructele de mare sau mâncărurile bogate în măsline, capere sau anşoa, trebuie să alegi un vin cu aciditate mai mare, altfel gustul combinat al celor două va fi unul destul de insipid. În aceste cazuri mai greu poţi da greş cu spumantele albe sau cu vinurile albe tinere.
Mâncărurile grase în sosuri uleioase vor avea din nou nevoie de vinuri acide, minerale. Iar fripturile preparate la cuptor sau pe grătar cu condimente vor fi bine acompaniate de vinuri roşii picante, taninoase sau corpolente.
Mâncarea asiatică foarte condimentată şi de multe ori picantă este deseori însoţită de vinuri demi-seci sau demi-dulci, care au menirea să mai domolească atacul condimentelor asupra papilelor gustative. Potrivirea dintre dulce şi sărat este iarăşi una fericită, cu condiţia ca vinul să fie întotdeauna mai dulce.
Prin urmare trebuie să vă gândiţi un pic la mâncarea pe care urmează să o serviţi atunci când alegeţi vinul. Cum este ea? În ce categorie de gust se încadrează? Apoi trebuie să faceţi acelaşi lucru cu opţiunile de vin care vă sunt la îndemână şi să-l alegeţi pe cel care s-ar armoniza cel mai bine cu mâncarea, fie că este vorba de o relaţie de congruenţă (acid-acid, amărui – taninos, condimentat- corpolent), fie de complementaritate (dulce-picant, dulce-sărat, dulce – acid, acid – gras).
Și nu uitaţi regula cea mai importantă: vinul ales trebuie să vă placă.

Aperitivele – merg de minune cu un vin spumant, cu un vin alb sec sau cu un sherry sec precum Tio Pepe.

Peşte sau fructe de mare – un vin sec sau demi-sec alb, Sauvignon Blanc (în special cele din Noua Zeelandă care sunt mai aromate). Pentru mancarurile mai aromate sau pentru somon fumee este recomandat un Bordeaux alb. Muscadet şi Chablis pentru scoici şi midii. Chardonnay pentru mâncărurile cu ulei de măsline făcute în oak sau la cuptor. Pinot Gris sau Riesling pentru peşte la grătar.

Vită – Vinuri roşii seci. Cabernet Sauvignon este un partener tradiţional pentru vită. Însă şi Merlot sau Syrah pot fi nişte alegeri foarte bune.

Miel – Vinurile roşii seci, în special cele de Bordeaux sau Rioja.

Viţel – Vinuri roşii light sau vinuri albe corpolente. Mai exact Pinot Noir, Beaujolais sau Chardonnay.

Porc – Vinuri albe seci sau demiseci. Chablis parcă a fost inventat pentru asta.

Curcan, rata sau pui – Vinuri albe corpolente sau vinuri roşii light.

Paste & pizza – Vinuri roşii seci. Cele de Toscana parcă au fost create pentru aceste mâncăruri. Pentru pastele cu sos alb, cremos se potrivesc şi niste vinuri albe corpolente, precum Chardonnay sau Pinot Grigio.

Desert – Vinuri dulci, sherry, porto sau marsala. Daca desertul este unul greu se potriveşte mult mai bine un spumant alb sau o şampanie.

Autor: DRAGOŞ VĂRŞĂNDAN

 

Vinuri bune şi băuturi fine, sfaturi utile şi reţete de cocktailuri puteţi găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutaţi-ne şi pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.

 

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Capital - Google+
Transforma in PDF
Printeaza

EVZ

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F




Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii