Metoda de a lucra doar cu roboţi a fost denumită "fabricarea cu luminile stinse" (lights-out manufacturing), iar primele încercări de acest fel au apărut în anul 1955.

Aceste fabrici sunt complet automatizate şi nu au nevoia de prezenţa oamenilor în câmpul muncii. În condiţiile în care în aceste fabrici lucrează doar cu roboţi, luminile sunt stinse, de aici provine şi denumirea de lights-out manufacturing.

În teorie, fabricile cu luminile stinse funcţionează fără oameni, dar foarte puţine respectă această regulă. De obicei, muncitorii sunt necesari pentru a îndepărta produsele defecte, sau pentru a înlătura piesele realizate. Însă, tehnologia se îmbunătăţeşte iar procesele din fabrici se vor automatiza complet.

Această metodă vine din dorinţa companiilor de a reduce cât mai mult cheltuielile dintr-o fabrică. Fabricile automate sunt locurile unde materile prime vin, sunt procesate şi pleacă sub formă de produse finite. Toate acestea au loc cu o mică intervenţie din partea omului, şi se tinde ca această intervenţie să nu mai aibă loc.

Un exemplu de fabrică care funcţionează fără lumini este fabrica de prelucrare CNC. Fabrica produce unelte, iar unele maşinării nici nu au nevoie de intervenţia omului.

Compania japoneză FANUC produce roboţi cu luminile stinse din 2001. Roboţii produc 50 roboţi în 24 de ore şi pot funcţiona nesupravegheaţi timp de 30 de zile. „Nu oprim numai luminile, ci şi aerul condiţionat şi căldura”, susţine Gary Zywiol, vicepreşedintele companiei Fanuc.

În Olanda, Philis fabrică cu luminile stinse aparate de ras electrice, cu 128 de roboţi. Singurii oameni din cadrul fabricii sunt 9 muncitori, care verifică calitatea la sfârșitul procesului de fabricație.