Atunci când vizionezi un film sau un meci de fotbal, cu cât ecranul este mai mare cu atât experienţa este mai plăcută. Videoproiectoarele au evoluat de-a lungul timpului, iar modelele lansate recent pe piaţă vin cu funcţii impresionante şi o durată de viaţă a lămpii de 15 ani. Piaţa locală de videoproiectoare este disputată de japonezii de la Epson şi de taiwanezii de la BenQ. Primii folosesc tehnologia proprietară 3LCD, în timp ce BenQ a ales tehnologia DLP, inventată de americanii de la Texas Instruments. Care este diferenţa dintre cele două tehnologii? 

DLP (Digital Light Processing) este o tehnologie dezvoltată în 1987, însă primul videoproiector a apărut pe piaţă zece ani mai târziu. Imaginea se formează cu ajutorul unor micro oglinzi care îşi schimbă poziţia în funcţie de semnalul primit. Avantajele acestei tehnologii sunt culori mai naturale şi de durată, nu există pixeli morţi, nu necesită schimbare de filtru, dimensiuni şi greutate redusă.  Unul dintre dezavantaje îl reprezintă intensitatea culorilor mai scăzută decât cea a albului. 

Tehnologia 3LCD a fost introdusă în anii ’80 de Epson, iar primul videoproiector a fost lansat în 1989. La aceste videoproiectoare lumina albă este împarţită în roşu, verde şi albastru cu ajutorul unor filtre. Lumina trece prin cristalele lichide ale fiecărui panou, fiind modulată în funcţie de semnalul recepţionat. Cele trei culori ulterior se reunesc, cu ajutorului unei prisme, pentru a putea fi proiectată imaginea finală. Avantajele sunt luminozitate superioară, consumă mai puţină energie şi produc mai puţină căldură, însă pot apărea pixeli morţi şi sunt mai sensibile la şocuri.
BenQ este lider global pe piaţa de proiectoare cu tehnologie DLP, iar în trimestrul trei a vândut pe piaţa locală mai multe videoproiectoare cât toţi următorii cinci competitori la un loc. Unul dintre modele BenQ, dedicat pasionaților de sport și filme, este W1090. Acesta a fost gândit pentru proiecţii în încăperi de dimensiuni normale, precum apartamentele de bloc. El vine dotat cu lentile speciale capabile să ofere o diagonală de 100 inch de la doar 2,5 metri distanță. Odată activat, modul Sport acesta oferă  un sunet extraordinar. Contrastul real ANSI oferit de W1090 este unul impresionant, dublu față de produsele din aceeași gamă existente pe piață. Modulul audio este susținut de un sistem CinemaAudio Master+ cu o putere de 10 Wați, difuzoarele fiind poziţionate într-o incintă acustică de rezonanţă specială. Videoproiectorul dispune de HDMI, dar şi de o conexiune MHL pentru partajarea semnalului video cu smartphone-ul sau tableta. 

 

Epson a lansat luna trecută o gamă variată de videoproiectoare pentru home cinema și divertisment. Acestea integrează caracteristici precum deplasarea obiectivului pe verticală şi pe orizontală, Miracast, duplicarea ecranului şi Wi-Fi.

EH-TW5650 are o rezoluţie Full HD, o lampă cu o durată de viaţă de 11 ani, deplasarea obiectivului, zoom de 1,6x, corecţie a trapezului pe orizontală şi pe verticală. Epson a anunțat, totodată, disponibilitatea, începând cu luna decembrie a acestui an, a primului videoproiector ultra-short throw laser cu tehnologie 3LCD Full HD, EH-LS100. Echipamentul realizează proiecții de dimensiuni mari, cu diagonală de până la 130 de inchi de la o distanţă de 43,2 cm. 

Epson EH-TW5650
Rezoluţie: 1080p (1.920×1080)
Luminozitate: 2500 ANSI Lumeni
Rata contrast: 60000:1
Boxe: 10×1
Durata de viaţă a lămpii: 4.500 ore
Greutate: 3,5 kg
Preţ: 4.700 lei

BenQ W1090
Rezoluţie: 1080p (1.920×1080)
Luminozitate: 2000 ANSI Lumeni
Rată contrast: 10000:1
Boxe: 10×1
Durata de viaţă a lămpii: 3.500 ore
Greutate: 2,75 kg
Preţ: 3.500 lei