“Situaţia actuală pe piaţa gazelor naturale şi evoluţiile experţilor internaţionali arată că proiectul Nabucco nu are viitor”, a afirmat Igor Secin, citat de RIA Novosti. “Nu sunt perspective reale de a creşte volumul de transport al gazului, ceea ce face inutilă realizarea gazoductului Nabucco”, a adăugat vicepremierul rus, însărcinat cu problemele energetice, care face parte din delegaţia rusă ce îl însoţeşte pe preşedintele Dmitri Medvedev în vizita sa în Turkmenistan.
Proiectul european Nabucco prevede transportarea de gaze naturale din regiunea caspică în statele europene, ocolind Rusia, prin Azerbaidjan, Georgia, Bulgaria, Ungaria, România şi Austria. Construcţia Nabucco este prevăzută să înceapă în 2011, iar darea în exploatare a gazoductului de 3.300 km lungime şi cu o capacitate anuală de 31 de miliarde de metri cubi este programată la sfârşitul anului 2014 – începutul anului 2015.
Pe de altă parte, compania rusă de stat Gazprom planifică realizarea proiectului concurent al Nabucco, gazoductul South Stream. Construirea conductei prin Marea Neagră, care leagă Rusia de ţările Europei Centrale şi de Sud, are drept scop diversificarea traseelor de export al gazelor naturale ruseşti. Capacitatea South Stream va fi de 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. Darea în exploatare a conductei este prevăzută pentru decembrie 2015.
SURSA: Agerpres