VERIFICĂ AICI ROVINIETA Pentru a vă verifica rovinieta, aveți nevoie să introduceți numărul de înmatriculare al mașinii și numărul șasiului. Serviciul CNADNR vă comunică dacă rovinieta pe care o aveți mai este valabilă și dacă da, care este data la care aceasta expiră.

VERIFICĂ AICI ROVINIETA Amenzi usturătoare

Amenzile pentru lipsa rovinietei sunt usturătoare. De exemplu, pentru autoturisme amenda este de 250 de lei, plus 28 de euro- aşa-numitul “tarif de despăgubire" pentru CNADNR. Încasările sunt pe măsură. Numai din tariful de despăgubire, CNADNR a încasat în perioada ianuarie -decembrie 2011 suma de 18.280.742, 88 l RON. Din aceste încasări, 10 la sută intră la bugetul statului, iar 90 la sută revin CNADNR ca "venituri extrabugetare".

Există cazuri în care acelaşi şofer, cu aceeaşi maşină, a fost amendat de zeci de ori, fără să ştie.

De departe, locul în care s-au înregistrat cele mai multe autovehicule circulând fără roviniete este Km 48+800, pe DN 1, în apropierea localităţii Româneşti, din judeţul Prahova. În doar 5 luni, camera video montată aici de CNADNR a surprins peste 100.000 de şoferi fără roviniete. Alte locuri “periculoase" sunt Autostrada A2, Km 12+450 Glina(41.272 de amenzi în aceeaşi perioadă), DN 2, Km 115+80, Mărăcineni, judeţul Buzău(40.891 de amenzi ) ş.a. Românii amendați pentru rovignetă pot să-și ceară banii înapoi!

Avocatul Poporului a catalogat ca ”un abuz” amenda pentru lipsa rovignetei și obligarea șoferilor la achitarea contravalorii acesteia pentru un an întreg

Românii care au fost amendați pentru lipsa rovignetei și ulterior obligați să achite și contravaloarea acesteia pentru un an întreg au acum posibilitatea să se adreseze instanței pentru a-și recupera banii. Aceasta, deoarece, la sfârșitul săptămânii trecute, Avocatul Poporului a decis că această măsură este un abuz din partea statului. Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a ținut să facă și câteva precizări suplimentare: ”Este un abuz să-i obligi pe cei sancţionaţi să plătească rovinieta pe un an întreg, mai ales în condiţiile în care, prin lege, un şofer are opţiunea de a cumpăra rovinietă pentru perioade mult mai scurte. Am înţeles că există situaţii în care un şofer a fost amendat de mai multe ori, unii chiar de zeci de ori, pentru lipsa rovinietei, şi de fiecare dată li s-a imputat şi contravaloarea rovinietei pentru un an întreg. Aşa ceva nu este în regulă, este un abuz", a declarat Gheorghe Iancu.

Să-l amendezi pe şoferul care nu are rovinietă este în regulă, este normal. Chiar şi atunci când este vorba despre mai multe sancţiuni. Sunt fapte diferite, chiar dacă abaterea este aceeaşi. A încălcat o lege, nu şi-a respectat obligaţia. Însă a-l forţa să plătească rovinieta pentru un an întreg de mai multe ori este un abuz", a insistat Iancu. În aceste condiţii, Avocatul Poporului a precizat că s-a autosesizat şi a cerut subordonaţilor săi o anchetă asupra tuturor aspectelor legate de modul în care lipsa rovinietei este sancţionată.

De asemenea, Avocatul Poporului i-a încurajat pe români să se adreseze instanțelor. ”Îi încurajez pe toţi cei care au probleme în acest sens să se adreseze justiţiei şi, evident, să ne contacteze şi pe noi, pentru a găsi cele mai bune metode pentru a rezolva această problemă cu care, din câte înţeleg, se confruntă zeci, sute de mii de cetăţeni", a mai spus Gheorghe Iancu.

VERIFICĂ AICI ROVINIETA