„Naşterea El Petro înseamnă un succes total pentru bunăstarea Venezuelei”, a declarat preşedintele Nicolas Maduro.

Presa americană priveşte cu scepticism lansarea petro, văzută ca o măsură disperată de atragere de lichidităţi, într-o ţară care se luptă cu lipsa hranei, cu inflaţia, estimată de FMI la 13.000% în 2018, şi cu şomajul, care va atinge 32% în 2022, conform CNBC.

Din 20 februarie îndrumarele de achiziţie a monedei digitale sunt disponibile şi va începe şi procesul de vânzare a El Petro, care are 82,4 milioane de unităţi disponibile. Reglementatorul monedelor virtuale al ţării nu a oferit detalii suplimentare, însă, potrivit Reuters, 38,4% din emisiunea de Petros va fi vândută cu o reducere de 60%.

El Petro, susţinut de 5.342 de milioane de barili de petrol venezuelean, a fost creat pentru depăşi sancţiunile financiare impuse de Statele Unite, pentru a atrage investiţii şi pentru a genera un nou mecanism de plată pentru bunuri şi servicii.

În luna decembrie, Nicolas Maduro spunea că: „Venezuela va crea o nouă criptomonedă, Petro, pentru a avansa în probleme de suveranitate monetară, pentru a face tranzacţii financiare, pentru a depăşi blocada financiară. Aceasta va permite să avansăm în ceea ce priveşte finanţarea internaţională pentru dezvoltarea economică şi socială a ţării. Noua monedă virtuală va fi susţinută de rezervele bogate ale Venezuelei de aur, petrol, gaz şi diamante”, a mai precizat el.

Valoarea petro-ului va fi asociată cu preţul petrolului venezuelean, iar statul îl va accepta pentru plata impozitelor, contribuţiilor şi a altor obligaţii. La începtul anului Departamentul Trezoreriei a emis un avertisment în privinţa investiţiilor în petrol.