Prezenţa unei numeroase comunităţi româneşti în Italia, respectiv 1.168.000 de cetăţeni români înregistraţi în Italia la 1 ianuarie 2016 (conform INS Italia), a unui număr tot mai mare de societăţi comerciale înregistrate de cetăţenii români aflaţi Italia (peste 24.000 de societăţi de capital şi de persoane, 47.871 întreprinderi individuale) şi a unei mari comunităţi de afaceri italiene în România (45.031 de companii la 30 septembrie 2017 conform ONRC) conferă o dimensiune social-economică extrem de importantă acestei relaţii, informează sâmbătă ministerul de resort într-un comunicat. 

În acest context, secretarul de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Adrian Dobre, a promovat la Forumul Economic 'România – noi oportunităţi de afaceri şi colaborare', desfăşurat la Milano (Italia), măsurile de susţinere a dezvoltării mediului de afaceri român şi străin. 

Oficialul român a prezentat climatul investiţional din România, accentuând performanţele economice înregistrate şi creşterea PIB în primele trei trimestre ale acestui an, evidenţiind avantajele competitive ale ţării ca destinaţie investiţională. 

De asemenea, Dobre a expus programele iniţiate şi derulate de MMACA, menite să încurajeze înfiinţarea de companii, crearea de noi locuri de muncă, sprijinirea internaţionalizării, modernizarea şi dezvoltarea firmelor, precum şi pachetul de măsuri conceput de guvern pentru îmbunătăţirea întregului climat de afaceri din România. 

Forumul – organizat de Biroul de Promovare Comercial-Economică al României şi Consulatul General al României la Milano, în colaborare cu autorităţile Regiunii Lombardia – se adresează în principal mediilor de afaceri din nordul Italiei, pentru mai buna valorificare a potenţialului de cooperare economică, investiţională şi comercială cu acestea. 

Potrivit Ministerului pentru Mediul de Afaceri, la eveniment au participat peste 80 de reprezentanţi ai companiilor italiene active în domeniile: bancar, energetic, agricol, IT&C, consultanţă fiscală şi legală, producţie industrială, medical, interesate să investească în România, precum şi reprezentanţi ai marilor grupuri din Italia deja prezente în România (Pirelli, Unicredit, Banca Intesa Sanpaolo). 

Nu în ultimul rând, demnitarul român s-a întâlnit, la Milano, şi cu reprezentanţi ai diasporei române stabilite în nordul Italiei, cărora le-a prezentat o serie de argumente economice în favoarea revenirii în ţară ori iniţierii de afaceri în sau cu România. 

Vizita oficialului Român la Milano (23-24 noiembrie 2017) a inclus şi întrevederi cu vice-preşedintele Regiunii Lombardia, conducerile Institutului de Comerţ Exterior Milano, Asociaţiei Intreprinzătorilor Lombarzi, federaţiei AICE – Unione Confcommercio Milano şi ale unor mari concerne italiene investitoare sau interesate să investească în România. 

La 31 august 2017, valoarea schimburilor comerciale bilaterale a fost de 9,5 miliarde de euro, în creştere cu 7,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, din care exporturile au totalizat 4,6 miliarde de euro (plus 4,8%), iar importurile 4,9 miliarde de euro, în creştere cu 9,7%. 

Italia este al doilea partener comercial ala României, după Germania.

SURSA: Agerpres