Un grup de state membre ale Uniunii Europene insistă pe impunerea unor sancţiuni mai serioase Bulgariei şi României, în legătură cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare din domeniul Justiţiei şi Afacerilor Interne, potrivit Focus News, citat de Mediafax.

Discuţii intense privind impunerea de sancţiuni faţă de aceste două state au avut loc în cadrul Uniunii Europene, a declarat ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Rumyana Jeleva, într-o conferinţă de presă, în urma unei şedinţe a Guvernului.

„Trebuie să-i convingem, prin determinarea noastră, că noul Guvern a luat măsuri concrete pentru a ajunge la anumite rezultate, astfel încât să nu fie impuse noi sancţiuni”, a spus ea.

Anterior, Focus News relata că, în opinia Ministerului olandez al Afacerilor Externe, România şi Bulgaria încă depun prea puţine eforturi în lupta împotriva corupţiei şi criminalităţii organizate, iar managementul fondurilor europene continuă să fie slab.

Guvernul olandez va continua să facă presiuni la nivel european pentru ameliorarea situaţiei în ambele ţări, cele mai noi membre ale Uniunii Europene. În cazul în care nu se vor înregistra ameliorări, acest lucru va avea consecinţe atât asupra transferului de fonduri europene către cele două ţări, cât şi asupra accesului lor în zona Schengen.

Ministrul de Externe anulează vizita în Olanda

MAE precizează că ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, şi-a anulat vizita programată azi în Olanda în contextul apariţiei unui document public foarte critic la adresa justiţiei din România.

„Ministerul Afacerilor Externe a aflat cu surprindere din presă de demersul Guvernului Olandei de a transmite către Camera Reprezentanţilor a acestei ţări, o evaluare publică, având accente radicale privind funcţionarea statului de drept în România, precum şi interpretări excesive asupra raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Monitorizare si Verificare”, se arată într-o serie de precizări ale MAE român.

Sursa citată reaminteşte că „acest document public apare exact în ajunul vizitei ministrului român de externe la Haga, în cadrul căreia urmau să se clarifice toate preocupările părţii olandeze legate de Raportul Comisiei Europene”. MAE precizează că ministrul şi-a anulat vizita.

„MAE consideră că gestul de a face public documentul menţionat este inamical şi nepotrivit în relaţia dintre două state ale Uniunii Europene. Acest gest contravine spiritului şi deschiderii dintre cele două state reliefate de cooperarea economică excelentă, din care rezultă că firmele olandeze obţin profit în România, situându-se pe locul întâi în ceea ce priveşte capitalul total investit (peste 4,5 miliarde Euro)”, se mai arată în precizările Ministerului.

Totodată MAE îşi exprimă speranţa că acest gest va fi urmat şi de o explicaţie pe canale diplomatice din partea ministerului olandez de externe conform conduitei care trebuie să prevaleze între state membre UE.

„În contextul menţionat, ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a decis să anuleze vizita sa în Olanda”, conchide MAE.

SURSA: Mediafax