Damiler AG, cel mai mare constructor mondial de vehicule comerciale negociaza preluarea unui pachet de 42% din actiunile producatorului rus de camioane Kamaz, cu scopul de a-si mari vanzarile pe piata ruseasca, aflata intr-o continua crestere.

„Pe langa  posibilitatea construirii unei noi fabrici pentru asamblarea pe plan local a camioanelor Daimler, divizia mai studiaza si posibilitatea achizitionarii unui pachet de actiuni in cadrul Kamaz, ceea ce va permite ambelor companii sa-si combine experienta in dezvoltarea, productia si comercializarea camioanelor”, se arata intr-un comunicat al Damiler.

Potrivit unor surse citate de Reuters, constructorul german ar putea cheltui cateva miliarde de dolari pentru achizitia unui portofoliu initial de 42% din actiunile Kamaz, urmand ca pe termen mediu, Daimler sa devina actionarul majoritar al companiei rusesti. Astfel, Damiler ar putea intra pe piata ruseasca mult mai repede decat daca ar decide sa construiasca propria fabrica pe plan local.

Daimler ar putea face o oferta publica pana la jumatatea lunii octombrie pentru cumparatea titlurilor companiei Kamaz, a carei valoare de piata este estimata la circa 4 miliarde de dolari.

UPDATE:

Potrivit unui comunicat al Daimler, compania a inceput in a doua parte a acestui an, negocierile cu Troika Dialog, care s-a aratat dispusa sa vanda 42% din actiunile detinute la Kamaz. Daimler a fost ales negociator exclusiv pentru acest pachet de actiuni, dupa ce la discutii au participat mai multe companii din occident, iar decizie finala in privinta achizitionarii acestui pachet de actiuni va fi luata pana la sfarsitul acestui an.

Rusia este deja cea mai mare piata de desfacere pentru camioanele produse in Europa, inregistrand peste 154.000 de unitati comercializate in 2007. De asemenea, vanzarile de camioane pe aceasta piata sunt estimate sa creasca cu aproximativ 20% in urmatorii doi ani, tendinta ce se datoreaza in special cererii tot mai mari de camioane grele.

Kamaz a vandut peste 53.000 de camioane anul trecut, ocupand o cota de piata de circa 30%. Compania ruseasca exporta aproximativ 25% din productia sa in tari precum Kazakhstan si Ucraina, dar si pe pietele din restul ASiei. In 2007, Daimler a comercializat 1.300 de vehicule noi pe piata din Rusia, in crestre cu 58% fata de anul 2006.

Sursa: Daimler