Recent, directorul general al UniCredit, Federico Ghizzoni, şi-a exprimat încrederea că banca va trece testele de stres derulate de BCE fără a avea nevoie de capital suplimentar.

Il Sole 24 Ore a anunţat că UniCredit este aproape de vânzarea unei părţi semnificative din restul portofoliului săi de private equity, evaluat la 1,5 miliarde de euro, unui vehicul controlat de grupul SwanCap Partners.

Anul trecut, UniCredit a scindat divizia de private equity a subsidiarei sale din Germania HypoVereinsbank (HVB) pentru a crea SwanCap Partners, apoi a vândut o parte din deţinerile de private equity ale HVB către SwanCap Opportunities Fund, un fond gestionat de SwanCap Partners.

“UniCredit ar urma să anunţe o tranzacţie similară celei din urmă cu un an. Mai multe active private equity ar trebui scindate către SwanCap Partners”, susţine publicaţia italiană.

Reprezentanţii UniCredit nu au comentat informaţia.

De asemenea, Il Sole 24 Ore a anunţat că rivala Intesa Sanpaolo ia în considerare vânzarea investiţiilor sale în “private equity”, printre cei interesaţi fiind fondul Neuberger Berman. UniCredit şi Intesa Sanpaolo au o prezenţă semnificativă pe piaţa din România.

Băncile italiene sunt destul de bine pregătite pentru viitoarele teste de stres derulate la nivel european, în pofida îngrijorărilor exprimate recent de agenţiile de rating, a declarat, luna aceasta, vice-guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Salvatore Rossi.

Banca Centrală Europeană va prelua activitatea de supervizare bancară în zona euro, începând din luna noiembrie, şi, înainte de asta, va evalua bilanţurile celor mai mari 128 de bănci din zona euro printr-o analiză amănunţită a calităţii activelor lor şi a capacităţii lor de a face faţă şocurilor şi stresului. Rezultatele testelor de stres urmează să fie date publicităţii în luna octombrie.

Potrivit lui Salvatore Rossi, băncile italiene, cele mai importante fiind UniCredit şi Intesa Sanpaolo, au lucrat la îmbunătăţirea bilanţurilor lor înaintea derulării testelor de stres.

“Şi-au majorat semnificativ provizioanele faţă de activele cu probleme şi au demarat mai multe majorări de capital în acest an”, a subliniat Salvatore Rossi. În schimb, agenţia de evaluare financiară Moody's a reiterat marţi perspectiva “negativă” pentru băncile italiene.

''Mediul operaţional pentru bănci rămâne unul dificil, deoarece condiţiile economice în Italia se stabilizează doar gradual'', susţine Moody's. Agenţia de evaluare estimează că economia italiană va înregistra o creştere mai mică de un procent în 2014 şi una cuprinsă între 1-2 procente în 2015.

Moody's apreciază că, în 2013, sistemul bancar italian a înregistrat pierderi nete de 20,6 miliarde de euro, iar agenţia se aşteaptă ca veniturile de bază să fie doar puţin mai mari în 2014.

Sursa: Agerpres