Ungaria a plătit beneficiarilor 6.865 miliarde de forinţi (21,5 miliarde de euro) din fondurile disponibile pentru perioada de programare financiară multianuală 2007-2013, a menţionat Csepreghy într-o declaraţie de presă, adăugând că numai în 2014 plăţile s-au ridicat la 1.845 miliarde forinţi (circa 5 miliarde euro), ceea ce reprezintă un record.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat la finalul anului trecut că programele operaţionale sectoriale pentru alocarea fondurilor disponibile pentru perioada de programare 2014-2020 au fost deja aprobate la nivel de experţi.

România va pierde definitiv fondurile europene necheltuite din perioada 2007-2013, după ce Consiliul European a respins o propunere de extindere a termenului

Consiliul European a respins propunerea Slovaciei, sprijinită şi de România, de extindere cu un an a cheltuirii banilor europeni din perioada 2007-2013, relatează EUobserver.
 

Liderii europeni au respins, la finalul anului trecut, la Consiliul European de Iarnă propunerea Slovaciei de extindere cu un an a perioadei de cheltuire a banilor pe perioada 2007-2013. Propunerea Slovaciei a fost susţinută şi de România, Bulgaria şi Cehia.

Potrivit EUobserver, tot ce au obţinut cele patru ţări a fost mai multă "asistenţă" din partea Comisiei Europene pentru a accelera absorbţia fondurilor europene în 2015, ultimul an în care mai pot cheltui sumele alocate perioadei 2007-2013.

În pofida unei creşteri a ratei de absorbţie în ultimii ani, România este în continuare la coada clasamentului, cu un nivel al absorbţiei de 45,49% până la data de 12 decembrie, potrivit datelor publice pe site-ul MFE.

Comisarul european Corina Creţu a declarat, pe 27 noiembrie, la Bucureşti, că există riscul ca statele membre să se focuseze, ca şi înainte de 2007, pe prelungirea perioadei de programare, ceea ce a făcut ca, la acea vreme, multe programe operaţionale să fie pornite cu întârziere, iar rezultatele se văd acum.

Comisarul pentru Politică Regională, Corina Creţu, a declarat, întrebată de extinderea cu un an a perioadei de cheltuire a banilor pe perioada 2007-2013, că CE a luat notă de această cerere făcută de Slovacia, dar, momentan, Comisia Europeană face tot ceea ce depinde de ea "pentru a ajuta statele membre să aibă o rată de absorbţie cât mai mare până la sfârşitul anului viitor, pentru că deocamdată legislaţia nu dă voie statelor membre să prelungească".