„În România, partea leului va merge tot la leu, adică pe Litoral. Acordarea de Vouchere de Vacanță, dacă va începe, va reorienta spre țărmul românesc al Mării Negre și mai mulți turiști care renunțaseră la această destinație din motive întemeiate. Prevăd o ușoară creștere și la pensiunile din Transilvania și, mai ales, în zona cetăților fortificate. Ca destinații externe, Bulgaria va ramane vedeta pentru clasa low și medium”, spune Florentin Mocanu, director general Edelweiss Travel. Potrivit acestuia, Grecia va creşte în continuare, iar turiștii români vor ”ataca” și alte zone decât cele deja consacrate în Grecia.

Atentatele teroriste și imixtiunea fără precedent a ”migranților” în cultura europeană au efecte negative. Este firesc să fie pusă pe primul plan securitatea destinației. ”Vor fi mulți turiști care își vor schimba planul de vacanță în defavoarea Europei, dar vor fi și alții care vor merge pentru prima dată în occident”, sunt de părere reprezentanții Edelweiss Travel.

În ceea ce priveşte rezervările tip Early Booking, potrivit datelor Edelweiss Travel, evoluția va fi mai bună decât anul trecut. Cei mai mulți turişti români și în special cei ce nu se așteaptă să primească vouchere de vacanță, vor face rezervări în sistemul Early Booking. O mică problemă va fi generată de faptul că este an electoral și mulți nu îsi vor putea programa vacanța cu prea mult timp înainte.

Ca tipuri de pachete turistice, pentru vară pe locul I vor fi, ca de obicei, sejururile în zone litorale. Vor fi solicitate și circuite culturale în Europa, croaziere, sejururi în zona Alpilor și sejururi în Țările Nordice. “Mă aștept la o creștere a cererii și pe emisfera sudică, în special pentru America de Sud”, subliniază Florentin Mocanu. Acesta consideră că principala provocare a anului trecut a fost valul mare de anulări cauzate de atentatele teroriste. Iar pentru 2016, marea provocare va fi ca agenţiile de turism să reușească să convingă turiștii panicaţi că măsurile suplimentare de securitate le oferă condiții sigure de călătorie.